A mai kor embere 8-99 év között aktív mobiltelefon felhasználónak számít. A mobiltelefon használat ugrásszerű növekedése ismét előtérbe helyezi a vitát az eszközök által kibocsátott elektromágneses sugárzás veszélyeiről. Az eddigi kutatások ellentmondásai óvatosságra intik a tudatos felhasználókat.


Az Egészségügyi Világszervezet más rákkeltő anyagokkal, így például az ólommal, a kipufogógázzal és a kloroformmal egy kategóriába sorolta a mobilokat.
A WHO 31 fős vizsgálóbizottságának munkájában 14 ország kutatója vett részt, és mint a CNN fogalmaz, a „csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a mobiltelefonálás az embernél potenciálisan rákkeltő lehet.”
A mobiltelefon sugárzása a fejlődő agy számára a legveszélyesebb. Mivel a gyermekek koponyája és bőre vékonyabb, kb. kétszer annyi elektromágneses sugárzást szenvednek el, mint a felnőttek. Az agyrák lappangási ideje akár 30 év is lehet. Azok az emberek, akik 20 éves koruk előtt már mobiltelefont használtak, ötször nagyobb eséllyel kaphatnak életükben agyrákot.
Az egyik legnagyobb mobiltelefon tanulmány megállapította, hogy 10 éven keresztül napi átlag fél órás mobiltelefon beszélgetés 40%-kal növeli az agydaganat előfordulásának rizikóját. Az agyrák hosszú lappangási ideje miatt azonban a jelenlegi nagyobb tanulmányok minden bizonnyal jelentősen alulértékelik a mobiltelefonálás veszélyeit.
További kutatások kimutatták, hogy a mobiltelefon használat terméketlenséghez vezethet, mert károsíthatja az ondósejteket és csökkentheti mozgékonyságukat. Az utóbbi évtizedekben a terméketlenség növekedett, jelenleg kb. a párok 15%-a terméketlen. A terméketlen férfiak 30%-ánál nincsen nyilvánvaló oka az ondósejtek károsodásának.
Terhes nőknél az otthoni nagyobb elektromágneses mező akár ötszörösére, hatszorosára növelheti a korai elvetélés esélyét. Ha az anya gyermeke születése előtt és után mobiltelefont használ, 50-80%-kal valószínűbb, hogy a megszületett gyermek magatartásproblémákkal, emocionális és hiperaktivitás problémákkal, koncentrációs nehézségekkel fog küzdeni még az iskolás kor elérése előtt. A mobiltelefon az epilepszia előfordulásának valószínűségét is növelheti az arra érzékeny embereknél, továbbá fejfájást, szédülést, fáradtságot és alvásproblémákat is okoz.

Hogyan tudjuk csökkenteni a mobil sugárzást?
Az első és a legfontosabb dolog: a távolság a barátod! Minél messzebb tartjuk a mobiltelefont, annál kisebb sugárzás ér minket. A telefon kihangosítása jó módszer, de nem kínál sok magánéletet. A hagyományos headsetek fémvezetékkel csatlakoznak a telefonhoz. Ez némileg csökkenti, de ugyanúgy továbbítja az elektromágneses sugárzást a füljáraton keresztül az agyba. A bluetooth-os headsetek pedig a mobiltelefonnál kisebb intenzitással, de a hívások közbeni időben is folyamatosan rádióhullámokkal terhelik a fejünket.
A legnagyobb biztonságot a Smart&Safe levegőcső technológiájú fülhallgatóval érhetjük el a káros sugárzások távoltartása érdekében.
Használjunk árnyékolással ellátott telefontartót vagy árnyékolt telefon övtáskát. Kismamáknak ajánlott a speciális árnyékolással ellátott hasfogó pánt viselése, amely a terhesség alatt megvédi a gyermeket az elektromágneses sugárzásoktól, rugalmasan követi a has növekedését és tehermentesíti a hátat és a gerincet.

Mit kell tudni a levegőcső fülhallgatókról?
- A hangszórók egy műanyag kapszulában helyezkednek el, a hangot az üreges csövek és nem a fémvezetékek továbbítják a fülbe, így sikeseren távoltartható az elektromágneses sugárzás.
- A bluetooth-os headset vezérlője egy sugárzásvédő kártya hátoldalán található, amely biztosítja a test megfelelő védelmét. A bluetooth-os levegőcső fülhallgatóval nem kell a mobiltelefont kézben  vagy nadrágzsebben tartani, a hívásokat biztonságos távolságból intézhetjük.
- A levegőcsövek német orvosi minőségű szilikonból készülnek.
- HD hangzásra tervezett, kiváló sztereó hang.
- Egyszerű zene/hívás némítás a levegőcsövek megszorításával.

Az elektromágneses sugárzás „évszázadunk cigarettájának” is nevezhető, amely egyre fokozódó egészségügyi problémákhoz vezethet. A káros hatásokat vizsgáló kutatók egy része elfogult, mivel kutatásaikat az ipar finanszírozza.
A dohányzás káros hatásait sem ismerte el hosszú évtizedeken keresztül a tudományos közvélemény. Mindig hosszú idő kellett ahhoz, hogy a társadalom felismerje az általa létrehozott környezeti ártalmak súlyosságát.

forrás: CNN, medicalonline.hu, vargagyogygomba.hu, webbeteg.hu

Smart&Safe Bt. -
mobiltelefon-sugárzás elleni megoldások
www.smartsafe.hu