A kutyák igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. 

A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel. A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit - hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

A rák kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt potenciálisan ezrek életét mentheti meg és a betegség kezelésének módját is megváltoztathatja.

A kutatók négy beagle-t tanítottak meg arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között . A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat, és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.

A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket.