A Föld és a Hold egymáshoz viszonyított pályájának helyzete jelentős befolyást gyakorol életünkre, egészségünkre.

„Aki anélkül gyakorolja a medicinát, hogy tekintetbe venné a csillagok járásának hatását, az egyszerűen bolond, vagy vak.” – így fogalmazott Hippokratesz, az orvostudomány megalapítója, akiről az ókorban azt tartották, hogy egyenesen Aszklépiosztól, a gyógyítás istenétől származik.

A Hold saját tengelye körül annyi idő alatt fordul meg, mint amennyi idő alatt megkerüli a Földet. A Hold közelebb van a Földhöz, ezért vonzereje erősebb, és a legismertebb megnyilvánulási formájában, a tengeri árapályban a hullámai kétszer akkorák, mint a Nap által gerjesztettek.
Régen a füvesasszonyok a gyógynövényeket is csak az arra alkalmas időpontokban gyűjtötték, mivel azt tapasztalták, hogy úgy a legjobb a hatásuk. A távol-keleti gyógyítás szintén figyelembe veszi a Hold állását, a holdfázisokat. Szerintük a Hold megmutatja, hogy mibe érdemes éppen belekezdeni, mi az, ami jól fog sikerülni, és mi az, amit inkább későbbre kell halasztani.

A 70-es évek végén egy amerikai pszichiáter, dr. A. Lieber azt állította, hogy bizonyos emberek elektrolit- és hormonháztartásában telihold idején „dagály” áll be, és ennek következményei mutatkoznak a magatartásukban. A legtöbben teliholdas éjszakákon álmatlanul forgolódnak az ágyukban, de vannak, akik szélsőséges hatásként élik meg, és akár ölni is képesek ilyenkor. S kell-e komolyabb tudományos bizonyíték, minthogy két amerikai fizikus, Daniel Greenberger és Albert Oberbauser úgy találta, hogy a gravitáció kismértékű ingadozása is változásokhoz vezet az élő sejteket felépítő molekulák neutronjaiban.

Mi történik a holdfázisokban?
A Föld és a Hold egymáshoz viszonyított pályájának helyzete jelentős befolyást gyakorol életünkre, egészségünkre. A két égitest egymáshoz képest fennálló helyzete folyamatosan változtatja a gravitációs térerőt (ezzel magyarázható a dagály és az apály jelensége a tengereken).

A holdhónap 29,5 napból áll, és ezen belül 4 fázist különböztetünk meg, mindegyik időtartama csaknem 7,4 nap. Az első fázis az újholddal kezdődik, és az első negyedig tart. A második fázis időtartama: az első negyedtől teleholdig vagy holdtöltéig. Ekkor kezd fogyni a hold, és a harmadik fázis az utolsó holdnegyedig tart. Végül a negyedik fázisban, vagyis az utolsó negyedben elérkezünk az újholdig, és a teljes ciklus kezdődik elölről.

Az egyes holdfázisok élettani hatását a földi gravitációs erő növekedése, illetve csökkenése határozza meg. Az első és a harmadik fázisban, vagyis újholdtól az első negyedig, valamint teleholdtól az utolsó negyedig növekszik a gravitáció. Hatására a szervezet biológiai folyamatai kívülről befelé, illetve felülről lefelé irányulnak. Alkalmas időszakok ezek a feltöltődésre, a testi, lelki, szellemi raktározásra. A második és a negyedik fázisban viszont a gravitációs erő csökken, ezért ilyenkor a szervezetben a belülről kifelé, illetve alulról felfelé irányuló folyamatok jellemzőek. Kiváló időszak ez mindenféle böjthöz, méregtelenítéshez, testi-lelki megtisztuláshoz, meditációhoz. Nem célszerű nagyobb fizikai vagy szellemi terhelést vállalni ebben a két hétben.

Nézzük meg az egyes fázisokat kicsit részletesebben:

ÚJHOLD: Ekkor a legkisebb a földi gravitáció – a vizek is elmozdulnak, ki van tágulva a rendszer. Az emberi szervezetben a kiválasztás fő fázisa, a szervezet méregtelenítését ekkor célszerű végezni. Ha fel akarunk hagyni egy rossz szokásunkkal, érdemes újholdkor belekezdeni a dologba, persze fontos, hogy nyomós okunk is legyen a leszokásra, mert különben a megfelelő holdfázis mit sem ér! Az emberi tudat kitágul, és fogékonnyá válik az újrakezdésre, a régi szokások felszámolására.

 NÖVŐ HOLD: a beépítés időszaka, fokozódik a szervezet energiakészlete, elsősorban több pihenésre lenne ilyenkor szükség. Növekvő szakaszban a Hold segíti a súlygyarapodást, fokozza az egészségtelen élelmiszerek utáni vágyat. Gondoskodik arról, hogy minden apró „bűn” azonnal észlelhető legyen a mérlegen. Ebben az időszakban különösen fontos az önkontroll: lassan, rendszeresen, kis adagokat fogyasszunk! A nagy adag gyomorproblémához, telítettségérzéshez, erőtlenséghez vezet. Nemcsak a tápanyagokat, de a méreganyagokat (alkohol, nikotin, koffein) is jobban elraktározza a szervezet. Mivel a testi folyamatok is a növekedés, felépítés irányában haladnak, ilyenkor nagyon hatásos minden tápláló, erősítő kúra, ugyanakkor nem érdemes semmilyen, a test egy részének eltávolításával járó beavatkozást (például foghúzás) végezni, mivel a kelleténél jóval több vérzéssel jár.

TELIHOLD: mivel ekkor az immunrendszer aktivitása csökken és a vérzékenységi hajlam intenzívebb, nem célszerű műtéteket, orvosi beavatkozásokat végeztetni. A fogászati rendelőkben is megsokszorozódik a betegek száma teliholdkor. Ilyenkor ugyanis gyakrabban kipottyan a tömés, és többeknél intenzív fogfájás is jelentkezik. Különösen telihold idején fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha fogyni akar, ebben az időszakban fontos a fegyelmezettség. A kreatív természeti erők szabadon működnek. Jó kibontakozási lehetőségek nyílnak. Erőteljes ösztönző és izgató érzéseket tapasztalunk.

FOGYÓ HOLD: ez a kiválasztás, a karcsúsítás és méregtelenítés időszaka, javul a szervezet energiafelhasználása, könnyebb fogyni, és ekkorra célszerű az operációkat és fogorvosi kezeléseket is tervezni. A legtöbb esetben jóval hatásosabbnak bizonyul a fogyó Hold idején végzett méregtelenítő kúra, mint egyébként. A fogyókúrát is telihold után 1-2 nappal kezdjük! Az édességet és zsírt ilyenkor nem kívánjuk annyira.

Eleinte teljesítőképességünk maximális, ilyenkor minden fontos munkát könnyen elvégezhetünk, majd ahogy a holdciklus a végéhez közeledik, a lazítás, leeresztés, feloldódás ideje következik. A testi-lelki-szellemi erőknek újra fel kell töltődniük. Célszerű mérleget vonni, szükség esetén változtatni (utazás, költözés).

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!