A víz a Földön megtalálható egyik leggyakoribb, rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag. Kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a természetben mindhárom halmazállapotban megtalálható. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, mivel a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része.A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek csupán 3%-a az édesvíz, a többi sós víz, ami tengerekben és óceánokban helyezkedik el. Az édesvíz legnagyobb része fagyott állapotban, a gleccserekben és a sarki jégtakarókban „tárolódik” (a teljes vízkészlet 2%-a). A számunkra hozzáférhető édesvíz túlnyomó része felszín alatti – talaj- és rétegvíz (a teljes vízkészlet 0,58%-a). Ennél is kisebb hányadot képvisel a felszín feletti vizek csoportja – folyóvíz, állóvíz, csapadék – ami a teljes vízmennyiség csupán 0,02%-a.
A Földünk felszínének több mint kétharmadát víz borítja, mégis a rendelkezésre álló, felhasználható víz mennyisége egyre kevesebb, viszont a bolygónk vízkészlete állandó. Az ivóvíz bázis szempontjából legfontosabbak a felszín alatti vizek, ezért védelmük, elszennyezésük megakadályozása elsődleges feladat kell, hogy legyen. Magyarországon a közüzemi célra kitermelt és szolgáltatott víz 94%-a felszín alatti eredetű, csupán 6%-uk származik felszíni beszerzésből. Látható, hogy a fogyasztásra alkalmas készletek erősen korlátozottak - nem csak Magyarországon, hanem globális viszonylatban is - ezzel szemben a fogyasztási igények folyamatosan nőnek. Ezért elengedhetetlenül fontos az ivóvízzel való takarékoskodás. A világban számos olyan hely létezik, ahol a kereslet már meghaladta a kínálatot, gondoljunk csak az afrikai országokra, ahol az ivásra alkalmas víz korlátozott mennyiségben fordul elő. Hazánkban Észak-Alföldön, Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon legkevésbé megfelelő az ivóvíz minősége, ez körülbelül 2-2,5 millió embert érint. Az érintett területeken az ivóvíz ellátás felszín alatti vizekből történik, benne szennyező anyagként előforduló arzén, bór, ammónia és fluorid geológiai eredetű. Az emberi tevékenység jelentősen terheli felszíni és felszín alatti vizeket. Rendkívül fontos, hogy a lakossági, a mezőgazdasági és az ipari tevékenység során keletkező szennyvíz megfelelő tisztítás után kerüljön a befogadókba, ezzel is csökkentve elszennyeződésük mértékét. Erre volt példa a Balaton vízminőségének romlása a 80-as években, amikor a műtrágya túlzott használata során növényi tápanyagban gazdag víz érkezett a Zalán keresztül a tóba és a part menti települések csatornázottságának hiányában a szennyvíz egyesen a „magyar tengerbe” folyt.
A mértéktelen vízhasználat nagy mennyiségű szennyvíz keletkezésével is jár, ami nagy terhelés a környezetnek, mert a világban sokfelé még mindig tisztítás nélkül engedik a folyókba! Következzen néhány hasznos tanács, amivel csökkenthetjük mindennapi vízfogyasztásunkat.
• Gyűjtsük az esővizet, amit felhasználhatunk növényeink öntözésére, kocsi-mosásra, WC-öblítésre!
• Használjunk víztakarékos berendezéseket! (Pl.: egykaros keverőcsapot, perlátort, csap-pöcköt, víztakarékos WC tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt.)
• Mosogatás, borotválkozás, fogmosás közben ne folyassuk a vizet! Használjunk fogmosó poharat!
• A csöpögő csapokat javíttassuk meg! Egy lassan csöpögő csap egy nap alatt 40-120 liter vizet pazarol el!
• Fürdés helyett zuhanyozzunk! Egészségesebb és takarékosabb is, mint a kádban fürdés!
• Használjunk minél kevesebb vízlágyító-, öblítő-, mosó- és tisztítószert, szappant és egyéb kozmetikai terméket, mert annál kevesebb szennyvíz keletkezéséhez járulunk hozzá. A foszfátmentes tisztítószerek környezetkímélőbbek, alkalmazzuk ezeket!
• A mosógépet csak ruhával tele indítsuk el! Negyedig, félig rakva pazarlás elindítani!
• Ne öntsünk a lefolyóba, WC-be sűrű zsiradékot, maró vegyszert, használt olajt! Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni! A használt sütőolaj, fáradt olaj veszélyes hulladék gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatók.
• Ha hideg vizet innánk, ne folyassuk „ki” a csapot, inkább legyen mindig egy kancsó víz a hűtőszekrényben!
• A járdáról, kerti járófelületről ne slaggal távolítsuk el a szemetet, koszt, hisz erre felesleges vizet pazarolni! Használjunk inkább seprűt!
• A kocsit ne slaggal mossuk le! A kosz nagy része mosókefével és néhány vödör vízzel is eltávolítható, s csak a végén öblítsük le a járművet a kerti tömlőből!


Kapronczai Gábor


  (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!