A zsázsa az ókorban nagyon kedvelt salátanövény volt. Két legismertebb fajtája a kerti és a vízi zsázsa. A vízi zsázsát ma is nagy tömegben termelik Európa szerte betonmedencékben és csónakról aratják. A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. A tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Télen különösen magas C-vitamin-tartalma és friss, üde íze miatt fogyasztjuk.

Nagyon alkalmas vajas kenyér, szendvics ízesítésére, továbbá ételek díszítésére. Hozzákeverhető fejes salátához, így nagyon pikáns ízű salátát kapunk. Kiváló mártás, leves készíthető belőle. A friss zsázsát kis csomókban alufóliába göngyölve a mélyhűtő szekrényben lefagyaszthatjuk. Így egész évben, bármikor fogyasztható.

Apró, barna magját télen bármikor vethetjük. A jó minőségű, lehetőleg homokkal kevert kerti földet lapos edénybe tálkába, tányérba, műanyag dobozba tesszük és lenyomkodjuk. Elég 3-4 centiméternyi vastagságban. Erre sűrűn szórjuk rá a zsázsamagot majd nagyon vékonyan fedjük be, nyomkodjuk le és alaposan öntözzük meg. Ezután az edényt fedjük le egy kartonlappal vagy papírdobozzal és állítsuk sötét helyre. Addig tartsuk itt őket, amíg ki nem bújnak a földből (ez kb. 3-4 nap). Ezután tegyük napfényes, meleg (20-22 fokos) helyre és bőségesen öntözzük, a vetéstől számított 12.-14. napon pedig szüretelhetünk.

A talaj felett vágjuk el egy éles ollóval a növénykéket, hogy ne kerüljön rájuk föld. A földben marad részek már nem nőnek tovább, ezért szüret után vessük újra. Ha egy kicsit tovább hagyjuk nőni, akkor már az első lomblevelek is megjelennek, melyek ugyanolyan ízletesek mint a sziklevelek.

De a kerti zsázsa termesztéséhez még föld sem szükséges. Ha egy tányérba több réteg itatóspapírt fektetünk, azt alaposan benedvesítjük, akkor erre is vethetjük a magokat. Természetesen ezt a vetést is le kell takarni. Erre a célra a legalkalmasabb a vékony vattaréteg, amelyen a kis zsázsanövények

Természetesen a zsázsa kiskertben is vethető.  A vetésére március végétől júniusig - több szakaszban - kerülhet sor. Fontos, hogy a földjét gondosan készítsük elő, finoman műveljük el, hogy az apró magok jó magágyba kerülhessenek. Alapos beöntözés után itt se kell egy hétnél hosszabb idő a növények kikeléséhez, és az egész termelési időszak nem tart tovább három hétnél.