A bütyök (hallux valgus) a láb leggyakoribb deformitásai közé tartozik, és sajnos nagyobb arányban fordul elő nőknél.
A bütyök mindig problémát jelent annak, akinek van. Amellett, hogy gyakran begyullad, fáj és vörösen lángol, nagy problémát jelent a cipővásárlás. Nehéz olyan cipőt választani, amely nem dörzsöli, vagy irritálja. Emiatt sok nőnek le kell mondania a szép, nőies és elegáns magas sarkú cipőről. A kellemetlenségek mellett még esztétikai problémát is jelent, melyet nem nagyon tudunk sajnos eltakarni.

A szakorvosok általában műtétet javasolnak végleges megoldásként. A tapasztalat azonban az, hogy az operáció sem szünteti meg örökre a bütyköt. A legtöbb embernél kiújul, így feleslegesen ment át a műtéttel járó megannyi kellemetlenségen és fájdalmon.

Mi is valójában a bütyök?
A bütyök egy igencsak fájdalmas csontkinövés a lábunkon, a nagylábujj alapperce felett. A lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, a megváltozott nyomás hatására az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák. A nagyujj rendellenes elhajlása miatt az alapperc az ellentétes oldalon jellegzetesen kitüremkedik, deformálódik, csontkinövés is létrejöhet.
A bütyök kialakulását előidézhetik a szűk orrú, túl magas sarkú cipők rendszeres viselése, lúdtalpasság, és az örökletes hajlam.

Mit tehetünk bütyök esetén?
Nagyon fontos a megelőzés. Akinek a családjában előfordult, valószínűleg nagyobb hajlama van rá genetikailag. Szintén esélyesebb, hogy bütyök alakul ki azoknál, akinek lúdtalpuk van. Nekik mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetniük a megelőzésre: megfelelő cipők viselésével, talpbetétekkel, célzott lábtornával. Ezek a már kialakult bütyöknél és befelé forduló öregujjnál is sokat segítenek, megelőzve a tünetek súlyosbodását.
Gyakran javasolt különböző ortopédiai segédeszközök hordása, melyek egész nap korrigált helyzetben tartják a nagylábujjat. A hallux valgus kezelők megfelelő helyzetbe hozzák a nagylábujjat, így az ízület húzódása, feszülése megszűnik, a fájdalom csökken, vagy elmúlik. Nagyon sokfélét lehet ebből kapni, néhány ezer forinttól több tízezerig terjedően. A legtöbb ilyen hallux valgus kezelő azonban csak otthon viselhető, mivel túl nagy ahhoz, hogy a cipőbe is beleférjen. Néhánnyal meg az a baj, hogy merev, kemény anyaga miatt, hosszú távon kényelmetlen, esetleg fájdalmat okoz, mert dörzsöl, nyom. Gyulladt bütyökre ezek fel sem vehetők, mivel a fájdalmas bütyök nem viseli el, ha egy kemény, merev műanyag hozzáér, esetleg szorítja. Ilyenkor még a cipőt is nehezen viseli el az ember, hát még egy kemény valamit, ami körbefogja a fájó ízületet!
Érdemes ezért olyat választani, ami puha, szilikon anyagból készült. Ilyen például a Valgus Pro bütyökvédő és lábujjkorrigáló, amely nagyon kényelmes viseletet biztosít. Vékony, ezért cipőben is hordható.
Egyik részét a nagylábujj és a második ujj közé kell helyezni, ami távol tartja egymástól a lábujjakat. Így a két lábujj összedörzsölődése megszűnik, a nagylábujj pedig normál helyzetbe kerül.
A Valgus Pro másik része a bütyökre ráhajlik, védve azt a cipő okozta irritációtól és dörzsöléstől. Annyira kényelmes, hogy szinte észre sem vesszük, hogy rajtunk van. Éppen ezért akár éjszaka is viselhetjük, alvás közben semmilyen kényelmetlenséget nem okoz.
Mivel az egész szilikon anyagú, picit tapadhat a bőrhöz, ami miatt nehezebb felhúzni. Ezért érdemes előtte behintőporozni akár a lábat, akár a bütyökkezelőt. Minden nap tisztítsuk le langyos, szappanos vízzel.

Szöllősi Adrienn


A Valgus Pro megvásárolható a www.gyogynovenysziget.hu webáruházban. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!