Tehát kenderezzünk!
Bizonyára mindenki ismeri azokat a fájdalmakat, amikor meghúzódik, megrándul, kificamodik, megütődik bármely testrészünk. Igen kellemetlen tud lenni egy napokig tartó becsípődés, egy bokaficam, vagy egy kifordult térdízület.
Milyen jó lenne ilyenkor egy varázspálca, mely pikk-pakk, enyhítene a fájdalmunkon! Varázspálca híján maradunk a kendernél.
Kenderkrémmel tudjuk csillapítani ízületi fájdalmainkat, zúzódásaink, horzsolásaink nem csak gyorsabban gyógyulnak, de szebb lesz tőle a bőrünk is.

Használhatjuk ficamokra, égési sérülésekre, baleseti sebkezelésekre, műtét utáni hegek gyors regenerálásához, rovarcsípések enyhítéséhez (főleg, ha allergiás valaki pld. a darázs vagy méhcsípésre – kifejezetten ajánlott!).

Amennyiben krónikus derék- vagy ízületi problémával küzdünk, szintén jól bevált a fájdalmak csillapítására, még akkor is, ha autoimmun eredetű sokízületi gyulladással van dolgunk.
Mellékhatásként puha, bársonyos bőrünk lesz a kezelt testfelületeken, és azon sem szoktunk meglepődni, ha az ekcéma vagy a pikkelysömör végleg elbúcsúzik a bőrünktől.
Pattanások, aknés bőrfelületek kezelésére is kiválóan alkalmas. Enyhíti a mély ráncokat is, és hidratálja a bőrt.

Úgy tartja a közmondás, mindig a suszternak likas a cipője… hát így jártam én is. 18 évesen térdműtéten estem át ínszalag szakadással. Minden időváltozás egy kínszenvedés volt napokon keresztül. Hol szúró éles fájdalommal, hol vizenyős dagadással jelezte a térdem, épp milyen idő várható. Minden szép és jó volt, csak épp menni nem tudtam, aludni nem tudtam, és már feladtam mindent, amikor felrúgtam három napos szenvedés után egy üveg kenderolajat. Akkor jutott eszembe, kipróbálni, működik-e egyáltalán a kender ezen a téren.
S láss csodát! Mire felszívódott a bőrömön keresztül az olaj 15-20 perc alatt, minden fájdalmam a múltba veszett. Azóta sem volt probléma azzal, milyen front jön éppen az idővel.
Ebből az elgondolásból született meg a krém. Külsőleg könnyebben használható mint az olaj, és a kókuszkrémnek is nagyon sok pozitív hatása van a bőrünkre, ezen keresztül a szervezetünkre.
Azt se feledjük el, hogy a bőrünkön keresztül felszívódó krémek és egyéb dolgok, (hajfesték, smink, sampon, stb…) mind egyenesen a véráramunkba kerülnek. Szűrés, káros anyag mentesítés nélkül. A hajszálereken egyenesen a szervezetünkbe jut, függetlenül attól, hogy jótékonyan hat, vagy mérgez bennünket. A máj nem tudja így kiszűrni a toxikus anyagokat. De csökkenteni sem tudja a jótékony hatást. Tehát érdemes megnézni, mit kencézünk magunkra!
Otthon is készíthetünk magunknak krémet, ha van hozzá alapanyagunk, és egy kis kedvünk a pepecseléshez.

Íme a recept:
250g ghee vajhoz vagy 300g kókuszvajhoz 100-150g darált kender szükséges.
Melegítsük 105 fokon 15 percig az apróra darált, száraz kendermixet. Egy edényben melegítsük fel a vajat, és addig hevítsük, míg az összes víz távozik belőle. Amíg habzik, addig van benne víz.
Keverjük össze a felmelegített és kiforralt vajat a kender őrleménnyel. Öntsünk hozzá ugyanannyi vizet, mint amennyi a vaj volt. Ezt az egyveleget tegyük a sütőbe, és 24 órán keresztül 100 fokon főzzük.
Az idő leteltével kicsit hűlni hagyjuk, majd egy finom szövésű ruhán szűrjük át. Nagyon jó erre pld. a textilpelenka. Csavarjuk addig, míg a legtöbb zsiradékot ki tudjuk csavarni belőle.
A kicsavart levet hűtőszekrényben állni hagyjuk 6 órán át. Ekkor szétválik a vaj és a maradék víz. Az idő elteltével óvatosan le tudjuk emelni a vajat a víz tetejéről. Papírtörlőn lecsepegtetjük, majd ismét felfőzzük. Így maradék víz is eltávozik belőle, és könnyen üveg tégelybe tudjuk tölteni.
Használhatjuk sütéshez, főzéshez, de külsőleg, mint említettem, mindenféle reumatikus problémára, vagy bőrproblémákra.