Szépséges, új készülékem használati utasításában az állt, hogy pár perc alatt ropogós, aranysárga, sült burgonyát készíthetek benne olaj nélkül! Kicsit szkeptikus voltam, de csak megpróbáltam. Az eredmény? Száraz, sápadt ehetetlen valami, amit mindennek lehet nevezni csak sült krumplinak nem.

Ritka az a háztartás ahol nincs mikro sütő, és ha főzésre nem is mindenki, de melegítésre biztos, hogy nagyon sokan használjuk. Pedig, ha tudnánk, hogy a mikrohullám által keletkezett sugárzás hogyan befolyásolja az ételek molekuláit kétszer is meggondolnánk, hogy érdemes e.
A mikrohullámú elektromágneses energia épp olyan mint a fényhullámok vagy a rádió hullámok. Napjainkban többek között a TV műsorok, nagy távolságú telefon jelek vagy számítógépes információk űrbe történő sugárzására használják. A leggyakoribb felhasználása azonban a konyhában van.
A hullámenergia ciklusonként változtatja a pólusát - negatívról pozitívra. A mikrohullámok esetében ez másodpercenként több milliószor történik meg. Az ételek - különösen a víz - molekuláinak is van negatív és pozitív vége, épp úgy, mint a mágnesnek az északi és a déli polaritása.
A háztartási mikrohullámú sütők általában 1000 wattnyi váltóárammal keltett mikrohullámmal bombázzák a benne lévő élelmiszereket, azok poláris molekulái ugyanolyan frekvenciával mozognak több milliószor másodpercenként.
A sok mozgás miatt a molekulák súrlódnak, és a súrlódás által keletkezett hő melegíti fel az ételt. Igen ám, de a súrlódás nem csak hőt termel, hanem gyakran jelentős kárt okoz a molekulák szerkezetében. Átalakítja, és esetenként szét is tépi azokat. Emlékeznek arra a reklámra, amikor szétrobban a kolbász a mikrohullámú sütőben? Hasonló dolgok játszódnak le molekuláris szinten is.
Ha így károsult ételt fogyasztunk, és a legkisebb problémánk, hogy az étel tápanyag tartalma jelentősen lecsökken, és a benne található vitaminok a szervezet számára felhasználhatatlanná válnak.
Nem véletlen, hogy a rövidhullámok hatását vizsgáló kutatások eredményeként a hetvenes években a Szovjetunióban betiltották a mikrohullámú sütők forgalmazását. Svájcban, Németországban és Amerikában is jelentek meg olyan tanulmányok, melyek a mikrohullámú sütők egészség károsító hatását bizonyítják.
Lehet, hogy egy kicsit tovább tart a hagyományos módon elkészíteni táplálékunkat, de hogy finomabb és nem utolsó sorban egészségesebb, az biztos.

Ha mégis úgy döntünk, hogy használjuk a mikrohullámú sütőt, figyeljünk az alábbiakra:
- Bébiételt sose melegítsünk benne
- Sose álljunk közvetlenül a működő készülék elé.
- Rendszeresen ellenőriztessük a sütő ajtajának a szigetelését
- Csak kifejezetten mikrohullámú sütőhöz ajánlott műanyag edényt használjunk benne
- Zsiradékot tartalmazó ételeket inkább üveg vagy porcelán edényben melegítsünk.
- Ne használjunk műanyag fóliát (mérgező anyagok olvadhatnak ki belőle)
http://www.gyogyulasutjai.hu/ (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!