Az életükbe is kerülhet, hogy ismét leszállásgátlóval próbálják elterelni a hűséges és termékeny gólyapárt.

Békéscsabán a Bartók Béla út 20. szám előtt van egy villanyoszlop. A Magyar Madártani Egyesület adatbázisa szerint 1993 óta van az oszlopon gólyafészek. A helyiek Karcsinak és Klárának nevezték el a 2 gólyát, akik minden évben hűségesen visszajárnak a fészekre, fiókákat nevelnek. Az adatbázis adatai szerint 2002 és 2018 között összesen 50 fióka repült ki ebből a fészekből. - írja a Greenfo.

A gólyapárnak hosszú éveken keresztül nyugodt élete volt. Egészen a tavalyi évig, amikor a hatóság úgy döntött, áthelyezi a fészket. Az ingatlannak, ami előtt a fészek van, új tulajdonosa lett, ő kérte az áthelyezést. Kérése gyorsan teljesült. A fészektartó átkerült egy 15 méterre lévő oszlopra, helyére pedig 3 csövet raktak. Ezzel akarták megakadályozni a fészkelést.
Nem sikerült.  Karcsi hazajött, megnézte az új helyet, utána nekiállt a régi fészek helyén építkezni. Hamarosan Klára is csatlakozott hozzá. Elkészült a fészek,3 gyönyörű fióka nőtt fel, repült ki. Mindenki abban bízott, a fészektartó visszakerül a helyére, mert erre volt ígéret.

Sajnos más történt.

Újra áthelyezik a Bartók Béla úti gólyafészket, az út egyik oldaláról a másikra.

A műveletet a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásából a Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei végzik. A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A költöztetéssel tavaly is megpróbálkoztak, a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási és építési munkálatai miatt, ám sikertelenül zárult a művelet. A gólya ugyanis nem fogadta el új helyét, visszament a korábbi helyére és újraépítette fészkét.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra most felkerült egy szigonyra emlékeztető leszállásgátló szerkezet, ami arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül.  Ám ez komoly sérüléseket is okozhat, hiszen a madarak eddig is bebizonyították, hogy ragaszkodnak az otthonukhoz, tehát feltehetően az életveszély ellenére is megpróbálnak fészket építeni oda.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!