A teleltetés után látszik a leanderen, hogy milyen tápanyagra van szüksége. Ha levélzete fakó, sárgás, több nitrogénre van szüksége, mint a nyári pompa idején. Amikor már langyos az idő, szoktassuk leanderünket a szabad levegőhöz. Inkább borúsabb napon vigyük ki a teleltetőből, hogy a nap ne égesse meg lombozatát. Vigyázzunk az éjszakai lehűléssel, tavasszal a leander rosszabban bírja a hideget, mint ősszel. A „kiszoktatás” után néhány hétig Vitaflóra Általános tápoldatot adagoljunk öntözővízébe körülbelül május közepéig, ezzel segítjük a levélzet megújulását. Ha erre nincs szüksége, adjuk a leanderek nyári táplálékát, a Vitaflóra Leander tápoldatot. A tápoldat összetétele tökéletesen megfelel a leanderek igényének. Hatására a növények dúsan, színpompásan virágoznak, fejlődésük kiegyensúlyozott marad. A virágok hosszan pompáznak, intenzív színűek. A világos, meleg helyen álló leanderek energiájukat a virágzásra fordítják, nem növekednek aránytalanul és nem nyurgulnak el.

Ha csemete leandereket gondozunk, ezeket még másképp kell etetnünk. A csemetéknek még nőniük is kell, ezért nitrogénben gazdagabb, de foszfort és káliumot is megfelelő arányban tartalmazó táplálékot kell kapniuk.

A heti javasolt tápanyag-mennyiséget több részletben juttassuk ki, így egyenletesebb lesz a növény táplálása. Ez különösen nagyobb leanderek esetében fontos, amikor a földlabda a növény méretéhez képest kicsi.

Ha a földlabda nagyon kiszáradt, először tápanyag nélküli vízzel itassuk át, csak a következő öntözéskor juttassuk ki a tápoldatot is. Nagy melegben ne használjunk hideg vizet. A leander is könnyen „megsértődik”, ha forró gyökereire hideg vizet öntünk, és ezt sajnos azzal mutatja meg, hogy kevesebbet virágzik. Ha a növényt méretével arányos edényben neveljük, a nyári melegben alaposan nedvesítsük át a földlabdát. Nem baj, ha a cserépalátétben is víz marad, a leandereknek sok vízre van szükségük. Kora tavasszal és késő ősszel azonban a hűvösebb esték miatt jobban kell figyelnünk az öntözés időpontjára. Hideg estéken ne legyen erősen vizes a föld.

Ősszel a megerősödött, megedződött mediterrán növények jobban „bírják” az éjszakai hidegeket, a nagyobb leanderek rövid ideig néhány mínusz fokot is átvészelnek. Ha késő ősszel a növényeket újra visszavisszük a teleltetőbe, már ne tápoldatozzunk, hűvös helyen elegendő az időnkénti öntözés. A vizet is csak kis adagokban és csak annyit adjunk, hogy ne száradjon ki a földlabdájuk. Az ültetőközeg soha ne váljon el a cseréptől! Télen, ha megfelelően hűvös helyen állnak leandereink, alig van keringésük, nem fejlődnek és nem virágoznak, nincs szükségük tápanyagra. Nem teszünk velük jót, ha ilyenkor mégis adunk nekik valamilyen tápanyagot, mert a hűvös helyen nem veszik ezt fel. Így a tápanyagok feldúsulnak a talajban, ami később perzselést okozhat. Ha melegebb helyen állnak és ezáltal felveszik a tápanyagokat, a fényhiány miatt elnyurgulnak, sápadt leveleket fejlesztenek. Télen tehát ne tápoldatozzunk!

Ha levéltetveket találunk a leandereken, csak kontakt szerekkel permetezzünk, a felszívódó szereknek rosszabb a hatékonysága a gyenge keringés miatt.

Tipp: Adagoljuk öntözővizükbe a Vitaflóra Virágzásindító tápoldatot, mindaddig, míg a kívánt növényméretet elérik. Ha két méter magas növényeket szeretnénk teraszunkra, akkor több évig is használhatjuk ezt a tápoldatot. Ezután álljunk át a speciális leander tápoldatra.