Az alternatív fűtési megoldásokkal jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek. Ilyen a fatüzelés is, aminek kapcsán sokan csak látványfűtésre vagy kiegészítő megoldásra gondolnak, noha teljes értékű megoldást jelent.


Fatüzeléssel kapcsolatban sokaknak egy sok munkával járó és füstös hangulat jut az eszükbe, pedig ma már egyáltalán nem ez a helyzet. Erre adnak kiváló megoldást a Norvég gyártmányú Jotul kandallók, kályhák. A Jotul termékekben a minőség együtt jár a környezetvédelemmel, mivel a kandallók felépítése biztosítja a fa és fagázok másodlagos elégetését is. Ezt a technológát nevezzük „Jotul CB- kétszeres égetésű” rendszernek, melynek köszönhetően a szilárd rész és kémiai gázok kibocsátása drasztikusan csökken egy hagyományos felépítésű kandallóhoz képest, így magasabb hatásfokot és tisztább égést biztosítva. A Norvég szabványok etekintetben Európában rendkívül szigorúak, melyeket a Jotul kandallók teljes mértékben kielégítenek.
A kandallók felépítése a fentieken túl öntöttvas szerkezettel párosul, melynek köszönhetően jól szabályozható a berendezés és egyszeri tűzrakással egész éjszakán át, akár 8-10 órán keresztül fűtést biztosítanak. Méretük ellenére komoly fűtőteljesítményt adnak le, így akár egész ház fűtését is megoldhatják. A gyönyörű látványról a „Jotul ablaktisztító huzat” megoldása gondoskodik, így nem kell az üvegfelületek kormosodásval bajlódnunk, hiszen szinte teljesen tisztán maradnak még huzamos használat után is. A 10 éves szerkezeti garancia és gyártó több mint 160 éves tapasztalata a zálog a legmagasabb minőség biztosítására.
Mindezeknek köszönhetően már érthető, hogy a Jotul kandallókkal a fűtés igazán élvezetes és látványos része lehet a házunknak.

A Jotul termékek széles termék- és formaválasztéka megoldást kínál szinte minden igényre, ezeket az alábbi csoportokra bonthatjuk:
Kályha
Az egyik legkönnyebben kivitelezhető és legkisebb helyet igénylő megoldás a szabadon álló kályha. Gyönyörű látványt biztosít akár klasszikus, akár modern stílusú lakásba helyezzük, zománcozása, felületkezelése a lakás díszévé teheti. Célszerű a helyét a lakás közepéhez minél közelebb kijelölni: ha a helyiségek többsége onnan nyílik, akkor fedezni lehet vele szinte a teljes fűtési igényt. Az elhelyezésnél lehetőleg kerülni kell a külső fallal  való kapcsolatot, mivel ekkor a hősugárzás miatt nagyobb a hőveszteség. Ha a kályhát nem lehet a legideálisabb helyre tenni, megoldást jelenthet, hogy meleglevegő-elosztó rendszerrel optimalizáljuk a teljesítmény kihasználást.

Légfűtéses kandalló
A kandalló valójában valamilyen dizájn szerinti burkolással körülépített tűztér, mely lehetőséget ad az egyedi formai igények teljes kielégítésére. Szintén lehetőség van meleglevegő elosztó rendszerrel kiépíteni, mely az egész ház egyenletesebb fűtését biztosítja. A tűzterek több típusa: sík, íves, sarkos stb. kialakítással bármilyen enteriőrhöz illeszthető az elképzelt kandallónk.

Vízteres kandalló
A vízteres kandallók központi fűtésként történő használata kényelmes megoldást kínál, de fontos tudni, hogy egy ilyen rendszer nem csak a kandallóbetétből, hanem a hozzá kapcsolódó és az adott igényekhez illeszkedő komoly gépészeti munkákból is áll.  A vízteres rendszerek egyik nagy előnye, hogy a kandallók hőenergiáját az egész házban szétoszthatjuk, és akár meglévő fűtésrendszerhez is illeszthetjük. Nyílt vagy zárt rendszerű megoldásai is léteznek. A zárt rendszerűeket kisebb kiépítéssel lehet csatlakoztatni a meglévő rendszerhez, míg a nyílt megoldás teljesen függetlenítheti a kandallót és önálló működést biztosíthat.

Szakértő:
Némon Henrik,
Mani Magyar-Norvég Kft.

Tekintse meg a fenti Jotul termékeket bemutatótermünkben, ahol díjmentes tanácsadást is biztosítunk.

Bemutatóterem:
Mani Magyar-Norvég Kft.
1148 Bp., Nagy Lajos k. útja 81.
T: 363-3058
www.jotul.hu