A mai társadalomban már sokkal jobban figyelünk a magánszféránkra. Amíg régebben esetleg bizonyos helyzetben megengedtük magunknak a meztelenséget, vagy azt, hogy mások előtt üljünk a WC-re, mára ez megváltozott. A pukizás, szellentés vagy akárhogy is hívjuk, is egy olyan dolog, amit mások előtt inkább nem csinálunk. Igaz, hogy ez egy természetes dolog és mindenkivel előfordul, mégis szégyelljük, ha véletlenül társaságban szellentünk egyet. A pukizás azonban sokat elárul rólunk.

Mikor étkezünk, a testünk lebontja a tápanyagokat és ennek egy természetes mellékterméke a szellentés. Felsorolunk néhány okot, hogy miért is jó, ha megengedjünk magunknak a szellentést.

1.Csökken a felfúvódás érzése

Ha étkezés után fáj a hasad, a szellentés nagyon sokat segít. Nem jó érzés, ha valakit felfúj egy étel, főleg, ha nem tudja begombolni a nadrágját. Nem veszélyes, de nagyon zavaró. A kutatások kimutatják, hogy nemcsak azért fújódunk fel, mert a test több vizet tárol, hanem azért is, mert a gázok nem távoznak a belekből. Egy eltömődött szerkezetet akkor tudunk megjavítani, ha csökkentjük benne a nyomást.

 

2.Jót tesz a beleknek

Emlékszel amikor anyukád azt mondta, ne tartsd vissza a pukit sokáig? Ez egy jó tanács, amit nagyon komolyan kell venni. Ha hosszabb visszatartjuk a szellentést, az veszélyes is lehet. Természetesen nem probléma az, ha egy kis ideig visszatartjuk, mert nem szeretnénk furcsa helyzetbe kerülni. De ha valakinek már emésztési problémái vannak, erre jobban kell figyelnie.

3. Jó jelzés

A szellentés a testnek egy olyan jelzése, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Azt hisszük jó lenne, ha nem történne meg velünk, de talán örülünk neki ha tudjuk, hogy a szellentés egészségügyi problémának is lehet az előjele. Ha nagyon rossz a szaga, nagyon sokat kell pukizni valakinek vagy közben nagyon fáj a hasa, akkor talán érdemes felkeresnie az orvosát. A laktóz intolerancia jele is lehet ez, legrosszabb esetben pedig a bélrák előjele is lehet.
 

4. A szagától jól érezhetjük magunkat

Igen, jól olvastad, a szellentésed szaga jó lehet számodra. Ez őrültségnek tűnik, de kutatások kimutatták, hogy a környezetünkbe kiengedett kén-szulfid további betegségektől megvédhet meg minket. Ez a gáz nagy mennyiségben mérgező, kis adagokban azonban tönkreteheti a káros sejteket és a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti.

5.Segít a változatos étkezés kialakításában

Mindenkinek szüksége van változatos táplálkozásra, a szellentés pedig jelet adhat azzal kapcsolatban, hogy mire van szüksége a szervezetnek. Különböző élelmiszerek különböző gáz típust produkálnak. Például ha valaki gyakran pukizik, azt jelentheti, hogy több rostot kellene ennie. Ha valaki sok vörös húst eszik, akkor az nagyon kellemetlen szagú gázt eredményez.

6. Egy boldog hasat is jelent

Most egy furcsa információt teszünk közzé: a boldog emberek többet szellentenek. Másképpen kifejezve, a szellentés egy egyszerű módja annak, hogy jobban érezzük magunkat. A különböző ételek különbözően hatnak emésztésükre. A karfiol, a kelbimbó és a a káposzta hozzájárul a jobb emésztés és a jobb bélflóra kialakulásához.

7. Nagy megkönnyebbülés

Be kell vallanunk, hogy nagy megkönnyebbülés az, amikor végre kiengedhetjük a gázt, amit már egy ideje visszatartottunk. Ha ezt nem tesszük meg, nyugtalanok és idegesek lehetünk. Volt valami meglepő abban, amit olvastál?  Bár a szellentés továbbra is mindenkinek a magánügye, mindenkinek érdemes sokkal jobban odafigyelnie rá.

Forrás