Nálunk maximum a nagyon forró nyarakon van ivóvíz korlátozás, de akkor is csak a locsolást kell mellőznünk. Ugyanakkor számos fejlődő ország egyik legégetőbb problémája; hogy lakosai nagy része ne jut elegendő mennyiségű tiszta ivóvízhez.

A fejlettebb országok is lassan rádöbbennek, hogy egyre apad bolygónk édesvíz készlete. Emiatt a szennyezett vizek megtisztítására folyamatosan újabbnál újabb berendezéseket fejlesztenek. A legújabb találmánnyal a Genti Egyetem hallgatói rukkoltak elő: szerkezetük nagy előnye, hogy napenergiával működik, így az elektromos hálózattól távol is használható.
A gép egy különleges membrán segítségével akár vizeletből is képes ivóvizet és szerves trágyát előállítani.
A vizeletet egy nagy tartályban gyűjtik, amit napelemmel forralnak, mielőtt a membránhoz vezetik, ami elválasztja a vizet és az olyan tápanyagokat, mint a kálium, a nitrogén és a foszfor.
A #peeforscience (pisilj a tudományért) szlogen alatt az egyetemi csoport nemrég egy művészeti fesztiválra helyezte ki a szerkezetet Gent belvárosában.
A tíznapos rendezvény alatt 1000 liter vizet állítottak elő vizeletből. Az alkotók célja, hogy nagy sporteseményekre és repülőterekre is szállítsanak az újszerű vécéből, de hosszabb távon a szegény országok mezőgazdaságát is szeretnék segíteni vele.
A belga próbaüzem során begyűjtött vizet csak megkóstolták, de nem itták meg mind; egy sörfőzdébe szállították, hogy az emberek újra elfogyaszthassák és újra kiüríthessék.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!