Ezt a történetet elég röviden össze tudnám foglalni:
2011-ben egy ember pályázati pénzt felhasználva korszerűsítette fűtését.
Ez az ember egy természetgyógyász, a tetőtérben lévő rendelőjének korszerűsítésével együtt fogta össze a fűtés korszerűsítését.

Teljes háza gondos leszigetelését követően napelemeket tett fel a tetőre, és a tetőtér fűtését infrapanellel oldotta meg.
Miért sikertörténet? Nézzük meg az elemeit:
1, Sikeres fűtéskorszerűsítési pályázat.
2, Gondos hőszigetelés
3, Napelemek és infrapanelek rendszerbe foglalása.
4, Környezettudatos, hosszú távú gondolkodás

József Dunakeszin lakik, rendelője is ott van. Mikor először voltam nála személyesen, hogy felmérjem a terepet, még tavasz volt. A hőveszteség számítás után, a helyszíni, személyes beszélgetés során, figyelembe véve a helyiségek funkcióját is, együtt jelöltük ki az infrapanelek helyét.
Hosszú várakozás következett. A pályázathoz illeszkedő ajánlat formáját, tartalmi követelményeit bizony nekem is meg kellett tanulnom.
Majd ismét hosszú csend következett. Nyár végén volt pár utolsó adminisztrációs simítás a pályázatíró céggel.
De a kitartást végül siker koronázta: Jött a telefon, és az email: A PÁLYÁZAT NYERT!

És most következzen egy rövid beszélgetés Józseffel:
- József, miért döntött emellett a megoldás mellett? Mi volt a végső lökés, ami elindította Önt ezen az úton?
- Az energiaárak csak felfelé fognak emelkedni, hosszútávon gondolkodva ez a megoldás látszik a leginkább pénztárca kímélő megoldásnak.
- Nehéz volt pályázni?
- Sajnos a pályázat előkészítése annak az összetettsége miatt vált komplikálttá, természetgyógyászati rendelő infrastrukturális fejlesztése lett összefogva annak az eszközfejlesztésével. A pályázat az Európai Unió támogatásból az új Széchenyi terv keretében valósult meg. A nehézségek ellenére mindenképpen megérte belevágni.
- A szerelés a napokban ért véget, annyira friss ez a történet. Mik az első tapasztalatai az infrapanelekkel kapcsolatban?
- Mivel minden helyiség hőmérséklete egymástól függetlenül, külön szabályozható valószínűleg az energiafelhasználást le tudom szorítani minden eddigi érték alá.
- A napelemes rendszerrel eddig milyen tapasztalatai vannak?
- Mivel előző tapasztalatokról nem beszélhetek ez idáig, csak a kalkulált értékek kerülhetnek szóba. Megtérülési ideje az összetett felhasználhatóság miatt rövid lesz. Ezek után legalább családi szinten sem fogunk olyan mértékig hozzájárulni a globális felmelegedéshez, mint ez idáig.
- Nyáron mire fogják a napelemeket használni?
- Nyáron megtermelt elektromos áramot a tél folyamán fogjuk felhasználni az éves elszámolásnak köszönhetően.
- Itt mi most egy történet elején vagyunk. Megengedi, hogy a téli fűtésszezon után ismét megkeressem, hogy tapasztalatairól kifaggassam?
- Biztosan bővülnek az élmények a tél folyamán, ez a pár nap, ami már eltelt eddig csak jó tapasztalatot adott.
Mivel a rendelőmet sokan látogatják, biztosan és első kézből tudnak tájékozódni a fűtés működéséről. Előre egyeztetett időpontban szívesen fogadok csupán érdeklődőket is.

Tehát József ajtaja nyitva áll az érdeklődők előtt is, akik kíváncsiak egy ilyen rendszerre, és további kérdéseik is lennének.
Farkas József
természetgyógyász
+3670 380 34 99
www.termeszetgyogyasz.tv

Zsolnai Andrea - www.infrapanel.net