2010-ben dolgoztuk ki az ingyenes fűtés koncepcióját, melynek lényege, hogy infrapanelt napelemmel kombinálva egy olyan fűtési rendszert lehet kialakítani, amely teljes mértékben az ember sajátja: nem függ már soha többet az energiaszolgáltatók áremeléseitől, és amíg napfény lesz, addig lesz fűtése télen, nyáron pedig áram, amellyel működhetnek berendezései, akár a klíma is. 

Ezt a megoldást főként nemcsak azoknak érdemes megfontolniuk, akik maguk építkezés előtt állnak, de azoknak is, akik a már 15-20 éves régi fűtésüket szeretnék lecserélni korszerűbbre – akár a fokozatosság elvét betartva, nem egyszerre megvenni az egész rendszert, hanem apránként.
A www.infrapanel.net honlapon az első oldalon egy ilyen álom beteljesüléséről tettem ki képeket. Ez az elképzelés már valóság.


Amikor építkezünk, nagyon körbe kell járni, hogy mit építünk be épülő otthonunkba. Hol tudunk spórolni, és hol NEM SZABAD spórolni.
A nagyobb szigetelési tulajdonsággal bíró építési anyagok gyakran nem kerülnek annyival többe, hogy ne férjenek bele a költségvetésbe. A minőség választása hosszú távon meghálálja magát.
Egy napelemes rendszer kialakítása jelenleg valóban soknak tűnik, de ezt a tételt érdemes összehasonlítani mindazzal a költséggel, ami a gáz bevezetésével, a fűtés megterveztetésével, a szükséges szerelvények megvásárlásával, és felszereltetésével jár. És a gondolattal, hogy utána már soha többet nem kell havidíjat fizetnünk a gáz használatáért, és a rendszer használatáért akkor is, ha nem használtunk el egy köbcenti gázt se.
Meggyőződésem, hogy a napelemmel kombinált infrafűtés teljesen beleilleszkedik abba a trendbe, amely egyre élesebben tapasztalható: a természet közeliség igénye, és a környezetvédelem fontossága.
Az infrapanel nem foglal el helyet a falak mentén, mivel ideális helye a mennyezeten van.
Valóban furcsa érzés elsőre, hogy a meleget nem az oldalfalon lévő radiátorból kapjuk, hanem felülről. De kérdem: Melyik az ősibb, a természetesebb? A Nap vajon nem fentről süt le ránk? Tehát belátható, hogy ez a kezdeti idegenkedés egyszerűen csak megszokás kérdése: könnyen le lehet vetkőzni.

A legkönnyebb dolga annak van, aki nulláról építkezik. Aki fűtéskorszerűsítésben gondolkodik, annak már több mindent kell fontolóra vennie:
Itt többnyire ez a lépés egy kazáncseréből áll, hiszen a vizes rendszer már megvan, és ezt sajnálják felszámolni, és a gáz is bent van az épületben. De, ebben az esetben, is van lehetőség a természetes fűtésre való átállásra.
Javaslatom - amennyiben a feltételek adottak - egy vízteres kandallót rákötni a rendszerre, a meleg víz rásegítésére (fűtési szezonon kívül) napkollektort használni, és kiegészítő fűtésnek a teljes fűtési igény kb. 50%-át kitevő infrapanelt használni – amit később napelem rendszerrel ki lehet egészíteni.

A napelemek fejlődésének határozott tendenciája van. Ma már fólia kivitelű, és árnyékos időben is áramot termelő, egyre korszerűbb és hatékonyabb napelemekről beszélhetünk. Sőt megjelent már napsütésre áramot termelő festék is, egyelőre még csak érdekesség szinten, de gondoljunk csak bele, a repülés is Ikarosszal kezdődött, és már a Mars expedícióról szóló híreken senki sem akad fenn.
Tehát érdemes átgondolni, hogy milyen szinten tud belevágni ebbe a folyamatba. A legnagyszerűbb az egészben, hogy apránként is megtehető, nem kell hirtelen nagy összeget kiadni.
Tavaly az infrapanel füzet mellé kis ajándékot ígértem. Idén többet szeretnék adni: Ha jelzi nekem, hogy a Zöld Újság olvasójaként infrapanelt szeretne, akkor az árából 5% kedvezményt kap, de ezt jelezni kell, mert nem jár automatikusan.

Gondoljunk arra is, hogy egy hónap csupán, és itt a karácsony. Érdemes inkább többen összeállni, és bár egy, de igazán hasznos dolgot ajándékozni közös szerettünknek, minthogy sokan sok kis csecsebecsét adjunk.

És kérem, ne feledje, hogy már egy infrapanel rendelés esetén is térítésmentes a szállítás Magyarország területén.
Ez az ajánlat 2012.12.20-ig beérkezett rendelésekre érvényes.

Zsolnai Andrea


Működő infrapanelek
megtekinthetőek az alábbi helyeken:


Budapest: Maszka jelmezkölcsönző, V. ker. Irányi u. 18-20, www.maszka.hu

Szolnok: Véső út 1. (konyhabútor bemutatóterem)

Galgahévíz: Római Katolikus Templom

Dunakeszi: Farkas József természetgyógyász rendelője, www.gyogyasz.com

Itt napelemmel kombináltak

Esztergomi Bazilika (Pénztár, és kis bolthelyiség)
Több információ:
www.infrapanel.net
E-mail:[email protected]; (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!