Jótékony hatása:

  • jót tesz az emésztésnek, a gyomorműködésnek, a bélflórának, mert rengeteg probiotikumot, hasznos baktériumot tartalmaz.
  • erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét, így a megfázástól, influenzától is véd.
  • óvja az ideg- és keringési rendszert.
  • tisztítja a veséket.
  • A-, B1-, B2-, B13-, D-, E- és C-vitaminban gazdag.
  • a kimerülésben, vérszegénységben szenvedőkön is segít.
  • megakadályozza a Helicobacter Pylori fejlődését, valamint a tüdővészt is.
  • forró napokon remekül csillapítja a szomjat.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál joghurt, vagy kefir
  • 1 liter tej
  • 1 kiskanál szárított élesztő

Elkészítés:

Egy pohár forró vízbe tegyünk bele 2 evőkanál mézet, majd keverjük alaposan fel, míg a méz teljesen elolvad. Ezt öntsük át egy nagyobb befőttes üvegbe, és adjunk hozzá 2 evőkanál kefirt, vagy joghurtot, valamint az 1 liter (4 bögre) tejet. Ezután egy tiszta fakanállal addig kell kevergetni, míg teljesen összeáll az ital. Két tiszta gézréteggel ezután zárjuk le az üveget, hagyjuk állni 3 napig. Ezután szórjunk bele egy kiskanál szárított élesztőt, utána helyezzük vissza a gézréteget. Ha buborékok jelennek meg az ital felszínén, akkor elkészült. Ebből kell étkezések előtt 50 ml-t meginni, egy nap háromszor. A kúra 2 hétig tart. Figyelem! Gyerekeknek ne adjunk az italból, és ne igyunk, ha még vezetni akarunk, mert a kumisz enyhén alkoholos.


Forrás