Az ország legismertebb medvehagyma-termő termőterülete a Mecsekben található, amit hamarosan ellep a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény.
A Mecsekerdő kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.
 Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében.


A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.
Az érdeklődők tájékozódását és a különböző besorolású területek azonosítását a mecsekerdo.hu honlapon közzétett térkép segíti.