Nagy örömünkre közeledik nyári vakáció ideje, nem mindegy, hogy hogyan töltjük el! A nyaralásnak ugyanis vannak várt és nem várt eseményei - mely utóbbiakra jobb, ha felkészülünk. Akár általunk nem megszokott környezetben töltjük el a vakációnkat, akár a megszokott égövön nyaralunk, netán a saját nyaralónkban, mindenki számára adunk egy kis útmutatót, hogy a pihenés gondtalanabb legyen, és felkészüljünk az esetleges problémákra, kellemetlenségekre.

Nézzük a tengerpartra, vagy a hazai vizekre igyekvőknek szánt tanácsainkat.
Mindkét esetben nem a megszokott napirend szerint - órákat töltünk a szabadban, napfürdőzünk, úszkálunk és élvezzük a környezetünk adta mindenféle jót. Kevésbé jut eszünkbe az óvatosság, bár tudjuk, hogy van sugárzási érték, kalória érték, mérték és miegymás - de most nyaralunk.
Tetszik, hogy az első napozás után már látszik a „bikini vonal”szép piros kontúrja - ami azonban pár óra után már nem annyira kellemes tüneteket okozhat. A bőr felforrósodik, lüktet, fáj - leégtünk…
Ilyenkor azon kívül, hogy az elkövetkező három-négy napban kerülni kell a közvetlen nappal való érintkezést, segíteni kell a szervezetet, hogy mihamarabb túl legyen ezen a tulajdonképpeni - orvosilag úgy nevezett - első fokú égési sérüléseken.
A napégés estén külső-belső folyadékpótlásról kell sürgősen gondoskodni-, ami a kellő hidratáltság fenntartásához és a belső forróság hűtésére készteti a szervezetet. Ez megkönnyebbülést és nem utolsó sorban enyhülést hoz a napégés elviselésére. Ezért bárhová is megyünk nyaralni, a zöldteát, a borsmentát, és a jó öreg orbáncfüvet tegyük bele a bőröndjeinkbe.

Velem is megtörtént - persze még hajdanán, az érettségi után -, hogy szüleimmel olaszországi nyaralásra indultunk. Mint fiatal lány, természetesen csoki barnán szerettem volna hazatérni, így - szüleim minden figyelmeztetése ellenére - az egész első napot napozással töltöttem. Estére meg is lett az eredménye: rákvörösen, szédülve, lázasan ültem a sátrunk előtt, és fog szorítva próbáltam a sírást elkerülni, hiszen mindez az én hibám volt. Szüleim aggódva figyelték kínlódásomat, de nem tudták, mit is tehetnének. Ekkor a szomszéd sátorból kilépett egy tengeri medve kinézetű horgász, egy nagy ibrik, forró borsmenta teával, és ellentmondást nem tűrő tekintetéből megértettem, hogy ezt most meg kell innom. Az ötödik kortynál elmúlt a torok szorításom, a borsment finom illata könnyített a légzésemen, megszűnt a gyomorszorításom, és a forró tea azonnali hűtésre utasította a szervezetemet, melytől jelentősen megkönnyebbültem.
A borsmentából és az orbáncfűből készített tea külsőleg is nagyon jó hatással van az égett felületre-fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatásúak. Érdemes tehát mindenképpen magunkkal vinni, mégpedig a valódi fóliás aromazáró filterekből néhányat - hiszen a papírborítékos rokonával ellentétben e csomagolásban hetekig megtartja beltartalmát, és higiénikusan szállítható doboz nélkül is, hiszen egyenként is aromazáró.
A másik rettegett nyári nyavalya a hasmenés. Az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlására segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket. A medvehagyma és az ánizs megszüntetik a felkavaró, rossz érzéseket a gyomortájékon. A csersavban gazdag feketetea bármely formában alkalmas erre a feladatra. Ez a tea egyszerre hidratál és csersav tartalma csökkenti a bél gyulladását. Ennél a terméknél is számtalan jó minőségű fóliás aromazáró magyar gyártású teát találunk a piaci palettán. ( Feri:f ekete tea fekete ribizlivel, Fekete Ördög: fekete tea a meggy és a cseresznye bűvöletében, a Tábortűz: fekete tea szegfűszeggel és kardamonnal és fahéjjal.).
Ugyanilyen jó hatású a málna és a szederlevél a fekete áfonya, a lósóskamag az apróbojtorján és a libapimpó, kamilla, körömvirág tea is. Részben összehúzó, részben antimikrofiális, részben gyulladás csökkentő hatásuk miatt keverhetők . A kamilla, mint illóolajos növény esetében ,itt is a beltartalom megőrzése miatt a fóliás aromazáró csomagolású terméket ajánljuk



Molnárné Bosznay Éva
ügyvezető - Gyógyfű Kft

Elérhetőségünk:

Gyógyfű Gyógynövény Forgalmazó Kft.
2038. Sóskút, Liget utca 4.
Tel./fax: +36-23-347-086, 347-091
www.gyogyfu.hu
E-mail: info@gyogyfu.hu
arurendeles@gyogyfu.hu