A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is. Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből.


Számos kérdés merülhet föl: mit-mivel és hogyan készítsük el a mozaik burkolatot?
Ahhoz, hogy a reklamációkat elkerülhessük, mi szeretnénk Önöknek is pár jó tanáccsal szolgálni.
Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése.
Tartós vízterhelésnek kitett helyeken – de időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken is - , illetve kültéren, mindenképpen vízszigetelést ajánlunk alkalmazni.
Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni, de ha gyorskötésű ragasztót választunk, akkor fokozottan oda kell figyelni a ragasztók nyitott idejére, mert ha bőrösödés után helyezik fel a mozaikokat, megfelelő tapadás nem jön létre. A ragasztókban létezik fehér színű ragasztó, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat.
Nagyobb felületeknél vagy medencénél érdemesebb nátronpapírra kasírozott mozaikokat alkalmazni. Kisebb felületekre a hálókasírozott változatot (medencébe nem ajánlott), vagy darabonkénti ragasztást szokták használni.
Fugázóanyag választása esetében dönthetünk normál -, vagy gyors kötésidejű cementes fugázóanyag mellett, ha azonban még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett epoxigyantát is lehet használni.
Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni ennek a bedolgozását. Azonban ha valami igazán különlegesre vágyunk választhatunk csillámokkal díszített fugázót is.

Még néhány jó tanács, amit érdemes betartani, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák, és biztosan nem fog csalódni a mozaikkal készült burkolatban:
• A hálóra kasírozott üvegmozaikok tartós vízterhelésnek kitett felületek burkolására teljesen alkalmatlanok.
• Száraz helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban használhatók, de medencékben semmi esetre sem.
• Intenzív vízhatásnak kitett felületek (pl.: zuhanyzók) fugázására vízzáró epoxy fugázóhabarcs használata ajánlott.
• Homlokzatokon, úszómedencékben, erkélyeken és teraszokon kizárólag az előlapjukon kasírozott mozaikok használatát ajánljuk.
Ha bizonytalan a választásban, hogy miért használjon mozaikot otthona burkolatának kialakítása esetén, hogy mikor válassza, milyen típusai vannak a mozaikoknak, és azoknak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak, akkor látogassa meg a https://www.fugazoanyag.hu/mozaik/  oldalt, ahol letöltheti a „Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?” című pdf formátumú kiadványunkat.

Termékeinkről, megoldásainkról bővebb információt a szaktanacs@mapei.hu e-mail címen kérhet, vagy a www.mapei.hu oldalon.