Szemkontaktus:

Tudjuk, hogy aki hazudik, kerüli, hogy a szemedbe nézzen. De nem így tesz a profi. Ő mindig felveszi a szemkontaktust, sőt túlzásba is viszi. Ez az, ami először lebuktathatja. Ha azt látod, hogy beszélőpartnered zavaróan keresi a tekintetedet, kezdjél gyanakodni.

Szemöldök:

A szemkontaktus nem elég egy profinak. A nyomatékosításhoz gyakran használja a mimikáját, aminek leggyakoribb módja a szemöldök felemelése. Ez nyílttá és őszintévé teszi a tekintetet. De gondolj csak bele, hogy te mikor húzod fel a szemöldöködet? Amikor valamin csodálkozol, meglepődsz, és ez a természetes gesztus. A beszéd közben a csodálkozó tekintet nem más, mint jól begyakorolt dolog.

Kezek:

Úgy gondolod, hogy aki hazudik, ökölbe szorítja a kezét, vagy esetleg tördeli. Valóbban igaz ez az alkalmi füllentőkre, de a profi ezt az elemi hibát nem követi el. Az ő keze lazán összekulcsolva hever az ölében, vagy az asztalon, esetleg mondanivalójának megerősítésére széttárja, mint akinek nincs titkolni valója. Ez az erőltetett nyugalom gyanúra adhat okot.

Testhelyzet:

A hazug ember zavarban van, fészkelődik, vagy túl merev. De nem így a profi, aki lazára veszi a figurát. Kényelmes pozícióban, kissé elnyúlva ül, lábai lazán keresztben. Ha úgy gondolod, hogy indokolatlan ez a testhelyzet, kezdj gyanakodni, hogy megtévesztésről lehet szó, és mindenképpen keresd a többi jelet.

Magabiztosság:

Kérdezz bele a mondanivalójába többször. Valószínűleg, nem tudod zavarba hozni. Minden kérdésedre van kész válasza, ami kimondottan meggyőző, hiszen alaposan felkészült. Ha nem érzed a zavart és a bizonytalanságot egyszer sem, kezdj gyanakodni.

Vádold meg:

Kérdőjelezd meg őszinteségét, és rögtön lelepleződik. Gondolj csak bele, ha hazugnak nevez téged valaki, mit teszel? Nekitámadsz, megsértődsz, felháborodsz, dühösen védekezel, vagy faképnél hagyod az illetőt. Nem így a profi. Nem fog megsértődni és visszavágni, nem látod rajta, hogy megbántottad volna, mert az érdekei mást kívánnak. Ezzel szemben remek érveket fog felsorakoztatni amellett, hogy miért van igaza, és a legtöbbször annyira meggyőzőek, hogyha nem vagy résen, a végén te szégyelled magad.