Évekig ágáltam ellene, hogy kivágjuk, míg tavaly végül beadtam a derekam. Ami a gyökér kiásásakor történt, teljesen ledöbbentett. Alig 3 csapással kinn volt az egész. Nem volt lefelé induló erős támasztógyökere, csak oldalirányba nyújtózott.  Ez annak köszönhető, hogy a fű végett folyamatosan locsolva volt a fa is.
Ez a szép nagyra nőtt fenyő maga volt az életveszély. Egy nagyobb vihar, egy kiadós eső és egy delejesebb szélvész könnyűszerrel ki tudta volna fordítani a helyéről, ráborítva épületre, emberre, vagy épp egy autóra.
Ráadásul, a tavalyi egy ilyen év volt, ezt a jelenséget ősszel újra láttam egy ügyfelünk kertjében is.

Ahogy magam is elkövettem, úgy nagyon sokszor látom másoknál is, hogy az örökzöldeket kétféle módon locsolják:
-  vagy állandóan tutujgatva van,
- vagy az égi áldásra van bízva a sorsa.
Egyik sem jó megoldás. A túl sok öntözés a növény ellustulását, a gyökerei talajfelszínhez való felszokását eredményezi, míg a másik véglet a kiszáradáshoz vezet.
Ezért is javaslom a 2-3 éves növényektől elvenni a csepegtető öntözést, hogy kezdjen el lefelé nyújtózni a mély rétegekbe a vízért.

Azt, hogy pontosan mennyi vízre van szüksége a növénynek, látatlanban nem lehet megmondani. Oda kell menni hozzá, leszúrni mellette 5-10 cm-re egy botot és megnézni, hogy kezd el nedvesedni a talaj. Minél mélyebben, annál több vízre van szüksége a növénynek. 2-3 alkalommal érdemes megismételni ezt a tesztet, amíg beáll az öntözési rend. Ha nincs csepegtető, de állandóan locsolja, vagy kapja az öntözőrendszertől a vizet, akkor változtasson a gyakorlaton. Elég ritkábban, 1-2 hetente locsolni kicsit nagyobb adaggal (a gyepet is).

Hogyan hozza rendbe akár a sanyargatást, akár a túlféltést?

Első lépés a növények immunrendszerének támogatása. Ezt magnéziumban gazdag tápanyagokkal kell megtenni. Erre dolgoztam ki az Örökzöld Rutint, a beteges tuják részére.

Az örökzöld rutin lépései:

• a talaj általános tápanyagozása folyékony humusszal, a Prohuminnal

• a talaj és a növény magnézium raktárainak feltöltése Smaragd Extra Mg-val

• a növények immunrendszerének erősítése Amalgerollal, a növényi C-vitaminnal

A webáruházamban megvásárolva egy részletes útmutatót is adok az Örökzöld Rutin csomaghoz, hogy pontosan milyen sorrendben, hogyan kell alkalmaznia mindezeket.

Az eljárás segít a növénynek erős gyökeret nevelni.

Ha már nagyra nőtt a növény vagy sövény (pl. korall berkenye vagy babérmeggy) és fel van szoktatva vízzel a talaj felszínhez, első lépésként még most tavasszal el kell tőle venni az állandó öntözést.
Ezt követően jól vissza kell vágni a a lombozatát, akár a felére is, hogy ne ketyegjen időzített bombaként a kertben. Ezután kell az Örökzöld Rutinnal elkezdeni erősíteni a növényt.

Ezzel a módszerrel akár 1 szezon alatt vissza lehet szoktatni a mélyebb rétegekbe, és elkezd erős támasztó gyökereket növeszteni az örökzöld, ha nem kap folyamatosan vizet.
Figyelje a növényei reakcióit és mindig az időjárásnak és az egyedi igényeknek megfelelően locsoljon, hogy örökzöldjei valóban örökké zöldek legyenek!

 

Az Örökzöld Rutinról bővebben itt olvashat:

https://kertfuvesites.hu/tuja_sargulasa

 

Egészséges, szép zöld növényeket kíván:                                     

Molnár Gábor Éva

kertészmérnök