Ugyanakkor nem szabad rossz szemmel nézni rájuk, hiszen nagyon fontos feladatuk van a Földön, a természet körforgásában. Nagyon egyszerűen úgy lehetne megfogalmazni, hogy a gombák újrahasznosító gyárak; bizonyos elhullt szerves anyagokat hiánytalanul újra felhasználnak.
Testünkben a gombák folyamatosan jelen vannak; körülbelül százféle gombafaj található az emberi szervezetben. Ez teljesen természetes állapot. Probléma akkor adódik, ha meggyengül az immunrendszer, miáltal a szervezetünkben lévő gombák túlzottan elszaporodnak, és különféle betegségeket okoznak.


A fő feladatuk a szervezetünkben ugyanaz, mint a természetben: a felesleges anyagok újrahasznosítása. Léteznek bizonyos homotoxinok, méreganyagok, amelyek az emberi szervezetnek feleslegesek, illetve mérgező hatásúak, és amiket a gombák képesek hatástalanítani, és táplálkozni velük. Egyes kutatások szerint a bennünk lévő gombák segítenek a nehézfémek megkötésében is.
Ha a bélflóra meggyengül a hasznos bacilusok számának csökkenése miatt, akkor a gombák elszaporodnak, és megpróbálnak továbbterjeszkedni. A bélfalon keresztül képesek egészen az erekig eljutni, és azokat „megcsapolni”. A vérben ugyanis szénhidrát található, amely számukra igen hasznos, hiszen ezekkel a cukrokkal táplálkoznak. A bélben való elszaporodásuk után következő lépésként átlyukasztják a bélfalat, s kialakul az úgynevezett „lyukas” vagy áteresztő bél szindróma. Ez azt jelenti, hogy a „lyukas” bélfalon olyan anyagok, olyan nagy molekulák is áthatolhatnak, amelyeknek rendes körülmények között nem lenne szabad. Ez többek között allergiás betegségekhez vezet. Minden allergiás betegnél gyanakodni lehet, sőt kell a gombafertőzésre, és érdemes utánajárni ennek.

A kórokozó gombáknak, amelyek az embernél problémákat okozhatnak, három csoportja van:
1. Az első nagy csoport az élesztőgombák csoportja, idetartozik a candida is. Ezen belül is a legtöbb fertőzést a Candida albicans (fehér élesztőgomba) okozza. Egy pár évvel ezelőtti nemzetközi vizsgálat szerint a nők 70 százaléka, a férfiak 40–50 százaléka fertőzött candidagombával. Valószínűleg a helyzet azóta csak romlott!
2. A második nagy csoportot a penészgombák alkotják. Ezek gyakran étellel kerülnek a szervezetbe, de a levegőben is megtalálhatók. Különösen veszélyesek a dohos, nedves helyiségek, ahol nagy az esélye annak, hogy a hely penészgombával fertőzött. Vannak bizonyos emberek, akik a munkájuk révén erősen ki vannak téve a fertőzés veszélyének, mint például az élelmiszeriparban dolgozók.
3. A harmadik nagy csoportba a dermatofiták tartoznak. Főleg az emberi bőrön és körmön szaporodóképesek, fonalaikkal átszövik a bőrt.

A gombafertőzés forrásai
Az ember nagyon sokféleképpen fertőződhet gombákkal:
• Veszélyforrás a rosszul tárolt komposzt, a biohulladék és a bio­hulladéktárolók. Ha a szemetesvödör tele van ételmaradékokkal, ráadásul meleg van és ritkán ürítik, akkor elkezdenek szaporodni benne a gombák. Amikor felnyitjuk egy ilyen kukának a fedelét, akkor rengeteg gomba kerül a levegőbe, amit utána belélegzünk.
• Igen gyakran az állatok a gombafertőzés forrásai. A fertőzött állattal való érintkezés, vagy a fertőzött állat húsának, tejének fogyasztása mindenképpen megakadályozza a gombásodásból való felgyógyulást.
• A harmadik lehetőség az emberről emberre való átvitel (pl. szexuális úton).
• A lakóhelyiség vagy a pince is lehetséges fertőzésforrás, főleg a meleg, dohos helyek, vagy ahol penészesek a falak.
• Van még egy fontos terület: a gomba élelmiszerekkel is bekerülhet a szervezetbe. Nagyon sokszor előfordul, hogy ha a kenyér valahol megpenészesedik, akkor az ember levágja a penészes részt, és a többi részét elfogyasztja. Pedig amikor a felületen megjelennek a penészfoltok, addigra a gomba gyakran már az egész ételt átszőtte. Az előre feltört magvak is könnyen megpenészesednek.
• Bizonyos használati tárgyak által is fertőződhet az ember: például evőeszközök, ruházati cikkek, törölköző, vécékagyló, közös fürdő, közös zuhanyzó vagy fogkefe révén.
• Az újszülött is fertőződhet a születés során, ha az anyának hüvelygombája van.
E felsorolás után úgy tűnhet, hogy bármit csinál az ember, így is, úgy is fertőzött lesz. De nem kell megijedni, ugyanis a kulcs az, hogy az emberi szervezet mennyire ellenállóképes.

A gombásodás tünetei
A candidafertőzés a legkülönfélébb tüneteteket okozhatja, beleértve más gombák elszaporodását.
Lényeges tünet az állandó, krónikus fáradékonyság. A jellegzetes tünetek közé tartozik a viszketés is, amely több helyen is felléphet, például a szemnél, a fülnél, a hallójáratokban, illetve a bőr különböző pontjain. Nagyon gyakori a végbélnyílás környékének viszketése. Az emésztőrendszeri panaszok is idetartoznak: elsősorban a puffadás, a gázosodás, a hasfájás és a gyomorfájás, ritkábban a székrekedés, hasmenés. Mindenféle kellemetlen bőrtünet, bőrbetegség esetén gyanakodni lehet a candidafertőzésre, főleg a száraz, pikkelyes, viszkető bőrelváltozások esetén. A farkasétvágy és az ebből adódó elhízás is nagyon jellemző a candidás betegekre. Ízületi fájdalmak és izomfájdalmak is utalhatnak gombásodásra. A gombás fertőzés egy másik lényeges tünete a koncentrációzavar, a figyelem és az emlékezőképesség csökkenése.

További tünet lehet a herpesz, az afta megjelenése a szájban, a szájzug gyakori berepedése, a rendszeres orrfolyás, orrdugulás, a gyakori fejfájás és a migrén.
Nőknél nagyon gyakoriak a gombák okozta menstruációs panaszok, a fájdalmas menstruáció, a menstruáció előtti tünetegyüttes, ezenkívül a fehérfolyás, a rendszertelen vérzés, és az újból és újból visszatérő hólyag­- vagy petefészekgyulladás, illetve érdekes módon: a meddőség. A gombás betegeknél gyakran megfigyelhető a visszatérő arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás. Ezenkívül gyakori tünet a hajhullás, a kopaszodás (főleg a foltos kopaszodás utal gombafertőzésre), a nagyon erős korpásodás, illetve az erősen zsíros haj is.
A gombafertőzés érintheti az érzékszerveket is: látásromlást, kettőslátást, homályos látást, hallásproblémákat vagy hallászavarokat is okozhat.
Nagyon gyakori tünet a körmök gombásodása. A candidás betegeknél nagyon fontos, hogy a köröm szabadon legyen, levegőt kapjon, ezért nem szabad semmit rákenni, nem szabad lefedni.

A gombafertőzés kezelésének legfontosabb teendőit négy pontban lehet összefoglalni:
1. Mindenféle lehetséges módszerrel erősíteni kell az immunrendszert.
2. Nagyon oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, mert főleg a helytelen táplálkozás az, ami táplálja a gombákat.
3. Rendbe kell tenni, meg kell erősíteni a bélflórát.
4. Fogyasztani kell olyan ételeket, italokat, illóolajokat és egyéb természetes anyagokat, amelyek célirányosan pusztítják a gombát az ember szervezetében.

 

Váradi Tibor