ásványvíz komponensek-OKElőző cikkünkben kiszámoltuk, hogy egy átlagos 4 tagú családnak 5 év alatt kb. 650.000 Ft-al kerül többe palackozott ásványvizet fogyasztania, mintha a csapvizet inna. De miért, és mire is fizetnek ki az emberek ennyi pénzt? Valószínűleg azért, mert azt gondolják, hogy a palackozott víz sokkal egészségesebb mint a csapvíz. Vizsgáljuk meg kicsit jobban a palackozott vizet.
A palackozott ásványvizek alapvetően 2 részből állnak. Az egyik, maga a víz, a másik pedig a műanyag palack. Az emberek által a leggyakrabban használt ásványvizes és üdítős (PET) flakonok gyártása során nem használnak Biszfenol-A-t, ugyanis ezek a termékek polietilén-tereftalátból készülnek.
Egy németországi kutatás ugyanakkor több ezer potenciálisan veszélyes más vegyi anyagot talált, melyek kioldódnak a műanyag termékekből (palackok) az élelmiszerekbe és italokba, beleértve az endokrin rendszert károsító kémiai anyagot (EDC), ami di(2-ethylhexyl) fumarate, vagy DEHF néven ismert.
A tanulmány kiadott kivonata: 18 palackozott víztermék közül 13-nál jelentős anti-ösztrogén aktivitást figyeltek meg. A 18 mintából 16-nál úgy találták, hogy gátolja a test androgén receptorait meghökkentő 90 százalékos mértékben. Ezen túlmenően a 24,520 egyéb kémiai vegyületet a DEHF mellett antagonista aktivitásúként azonosították, ami azt jelenti, hogy ezek is hátrányosak a szervezet hormonális rendszerére. Több ezer hormonrendszert károsító vegyi anyagot használnak műanyagok előállításához, melyek bizonyítottan nem biztonságosak.

ARZÉN az ásványvízben 2010. – Az oda nem illő vegyi anyag mennyisége 40%-kal haladta meg az egészségügyi határértéket. A bíróság megállapította, hogy az egyik nagy multi cég nem az engedély szerinti kútból nyeri a természetes ásványvizet.
Szintén 2010-es történet: Határértéket meghaladó Fluor tartalom miatt több bolt vette le a polcáról egyik neves ásványvizet - Az ásványvíz palackozója másodfokon pert nyert, de érdemes tudni a fluorra vonatkozó MEGENGEDETT határértékeket: „felnőttek esetében 5,0 mg/l, a gyermekekre vonatkozó korlátozó figyelmeztetést pedig 1,5 mg/l fluoridtartalom felett kell feltüntetni”
2 évvel később – 2014 - Több tízezer liter palackozott ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)- mert kórházi baktériumot találtak több neves ásványvízben! - 12 fajta ásványvízben túl sok nitritiont, illetve Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak.

Összegezve a fentieket három dolog rögtön látható: 1.) Az ásványvizet tartalmazó műanyag palackok egyáltalán nem egészségesek - sőt. 2.) Nincsen ráhatásunk, hogy milyen víz van a palackba zárva. 3.) mindezért horribilis árat fizetünk, mikor ásványvizet vásárolunk. Van még egy nagyon káros hatása a palackozott víznek: hihetetlen mértékben szennyezzük vele környezetünket - Magyarországon másfél milliárd PET-palackot használunk el évente, aminek csupán 7-8%-át tudják jelenleg újrahasznosítani.

Egyes vélemények szerint luxus és felesleges víztisztítót vásárolni… Számoljunk újra.
Vegyünk egy viszonylag drágább, de minőségi 120.000 Ft-os készüléket alapul, és számoljunk a második évtől 30.000 Ft/évi fenntartási költséggel (szűrőbetétek cseréje). Öt év alatt ebben az esetben elköltünk 240.000 Ft-ot szemben a 650.00 Ft-al melyet palackozott ásványvízre költenénk. A különbség: 410.000 Ft.
Gyakorlatilag egy víztisztító berendezés már az első évben megtérül.
Az 1 fős háztartások részére természetesen a számok másként alakulnak, viszont többféle készülék létezik, pl. már egy jó minőségű víztisztító kancsóval is, (árban töredéke egy készüléknek) pénzt – cipekedést lehet megspórolni.
Elsődleges szempont azonban az egészséges és valóban TISZTA VÍZ, ami NEM TARTALMAZ: klórt, trihalometánt, műanyagból oldódó vegyületeket, arzént, fluort, gyógyszer és hormonmaradványokat, stb… víztisztítóval már van ráhatásom, hogy milyen vizet adok a családnak!

 


GeoMag Water KFT.
Tel: 06-20-447-1677
E-mail: [email protected]

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!