malomRemélhetőleg egyre több embernek van, lesz otthon saját malma. Ehhez már nem kell a szeleket dédelgető pusztaságon lakni és nem kell hozzá saját patak sem, mely működésre bírja a valamikor lakóháznak is beillő hatalmas építményeket. Elég, ha van egy kis hely a konyhapulton. De hogyan válasszunk?Ha malmot vásárolunk, érdemes a készülék technikai adatait átböngészni. Ez általában minden gyártó és forgalmazó internetes oldalán megtalálható. Mire is figyeljünk? Ha főként érzelem- és szépségvezéreltek vagyunk, akkor arra, hogy tetszik-e az adott malom? ☺ Ha racionálisabb szempontok szerint hozzuk döntéseinket, akkor három dologra: mekkora teljesítményű motor, mekkora malomkövet, milyen lassan forgat. Minél nagyobb a motorteljesítmény, annál hosszabb ideig őrölhetünk egyhuzamban és annál nagyobb esélyünk van rá, hogy a készülék elég lassan forgatja a malomköveket. A lassú forgás során javul az őrlés minősége, illetve kevéssé melegszik fel a készülő liszt. A magas hőmérséklet vitaminokra és egyéb összetevőkre gyakorolt „romboló” hatását biztos mindannyian ismerjük. Minél kíméletesebben tudunk őrölni, a lisztben annál több értékes összetevő marad meg a gabonaszemekből vagy bármely őrlésre szánt magból.

A malmok azért készülnek különböző  motorteljesítménnyel és malomkővel, hogy minél szélesebb igényeket tudjanak kiszolgálni. A kis teljesítményű és kőátmérőjű malmok fizikai megjelenésükben is kicsik. Akár egy ember számára kényelmes lehetőséget biztosítanak az őrléshez, kis helyen elférnek, egy apró konyhának is szép díszei lehetnek. A malomkő méretének növekedésével együtt általában nő a külső méret is, egész a 10 kg súlyú malmokig, amelyek kiszolgálnak egy nagycsaládot vagy egy kisebb vállalkozást is.  Summázva, azt kell mondanunk, hogy ebben az esetben a méret igenis lényeges szempont.

Milyen házi használatra készült malmok vannak? Alapvetően kézi hajtásúak és elektromosak. Számos tényező befolyásolhatja, hogy melyiket választjuk. Legeslegelső szempont, hogy van-e elektromos áram ellátás azon a helyen, ahová a malmot szánjuk. Ennek a kérdésnek a nemmel történő megválaszolása esetén könnyű helyzetbe kerülünk, mert kézi malmot fogunk venni. A kérdés csak az, hogy mekkorát?

A kisebb kézi malmok normál emberi erővel hajthatók, vagyis egy fiatalasszony, egy nagyobbacska gyerek vagy egy igazán edzett férfiember is elboldogul vele.  A gyermekek számára új és izgalmas szórakozás gabonát őrölni, de igazán büszke szülők lehetünk, ha sikerül a gyermeki lelket egy kiló liszt erejéig a malom mellett tartani. ☺ Az őrlés során nem a malomkövek forgási sebessége határozza meg a liszt minőségét, hanem a malom felépítése, tökéletes illesztései, a jó minőségű malomkő és pontos őrlési beállítás. ­­­

A malomkő forgatási sebessége „csak” azt határozza meg, hogy milyen gyorsan ehetünk frissen sült kenyeret vagy kiflit.

Ha elektromos malmot szeretnénk, akkor a fenti eldöntendő kérdésre mindenképpen igennel kell felelni. Megjegyzem, hogy léteznek olyan elektromos házi malmok (kisebb-nagyobb méretben), melyek kis műszaki érzéssel átalakíthatók bicikli hajtásúvá! De ha éppen a modern kor kissé rohanó világához alkalmazkodva élünk, akkor kb. napi 10 percet tudunk szánni a lisztkészítésre, ami egy elektromos malom számára tökéletesen elegendő. Figyeljünk rá, hogy a jó minőségű, hosszú élettartamú malmok tömör fából készülnek, nem rétegelt anyagból. Felületük csak élelmiszerbiztonsági szempontból elfogadott, lehetőleg természetes anyaggal van kezelve. Belsejükben lehet natúr, bányászott kő, keménysége okán leggyakrabban gránit, vagy szintetikus ásványi szemcsékből egy speciális technikával, rendkívül magas hőmérsékleten előállított korund kerámia kő. Mindkettő megfelelő választás, jellemző tulajdonságaikat szintén megtaláljuk az értékesítők honlapján.

Már hazánkban is sokféle, sokszínű, sokméretű malmot lehet kapni. Böngésszük át a  gyártók, forgalmazók honlapjait, hívjuk fel őket, kérdezzünk, gondolkodjunk, számoljunk és végül olyan malmot vegyünk, amit minimum 20 éven át tudunk szeretni. Majd szívesen ráhagyjuk gyermekeinkre,­ unokáinkra.Dr. Hárs Titanilla

www.naturudvar.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!