A hormonális ingadozások normális folyamatnak tekinthetők, amely természetes folyamatként jelentkezik a pubertáskor, a perimenopauza és a menopauza során. Mindazon által ezek az ingadozások negatívan érinthetik a szervezet működését.

A hormonális ingadozást még befolyásolhatják a menstruációs ciklusok, a terhesség, a fogamzásgátló tabletták használata és a helytelen életmód. Ilyenkor nem csak az adott személy szenved, hanem a körülötte lévő emberek is, hiszen a beteg hangulat ingadozása általában a környezetén csattan.

Mindezekért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát, orvoshoz forduljunk vele, hiszen ha nem tesszük, ezzel saját és környezetünk életét nehezítjük meg.

A hormonális ingadozás jelei a következők lehetnek:

1. Jelentős súlygyarapodás – mely annak ellenére lép fel, hogy rendszeresen végzünk testmozgást. Normális körülmények között a helyes anyagcsere diktálja a testsúlycsökkenést, de hormonális egyensúlyhiány esetén a test kalóriaégetési képessége csökken. Továbbá, a hasi területen felhalmozódott zsír eredményeként nagyon nehéz lesz megszabadulni a felesleges kilóktól, mely lehet akár szervezetünk válasza is, amely megpróbálja megtartani a kortizolt és az ösztrogént.

2. Állandó éhségérzet – melyet különösen a cukros élelmiszerek iránt érzünk, mely az étvágyat stimuláló glargin hormon eredménye.

3. Csökkent szexuális vágy – A hormonális ingadozások csökkentik a vágyat, mely a kortizol, az ösztrogén, a tesztoszteron és a pajzsmirigy kóros szintjeinek eredménye. Ezek a hormonok, nemcsak hogy befolyásolják a vágyat, de hüvelyi szárazságot is okozhatnak, ami fájdalmat és kényelmetlen érzést eredményez a közösülés során.

4. Hangulatingadozások – A rendszeres hangulatváltozások a hormonális egyensúlyhiány fontos mutatói. Egyik percben boldogok vagyunk, aztán hirtelen szomorúnak érezzük magunkat, és ez sajnos az emberi kapcsolatainkra is hatással van.

Amikor a nők kiegyensúlyozott hormonháztartással rendelkeznek, ezek a hangulatváltozások a menstruációs ciklus idején fordulhatnak elő, viszont nem annyira nyilvánvalóak. A menopauza beálltával a progeszteron szintje, mely a “boldogság hormonjaként” ismert, gyorsabban csökken, és az ösztrogén kerül túlsúlyban.

5. Az álmatlanság – Az alvási nehézség gyakori probléma a hormonális egyensúlyhiányban szenvedő nőknél. Ez gyakran előfordul a menopauza után és alatt, különösen éjszaka 2-4 óra között. Az alacsony ösztrogén- és progeszteronszint és a kortizol magas szintje közvetlenül befolyásolja az alvás minőségét. Ezen hormonszintek is kiválthatják az éjszakai izzadást.

6. A fáradtság – A fenti jelek mellett ez is fontos jele lehet a hormoningadozásnak. A fáradtság érzése a kortizol magas szintjének, a stresszért felelős hormonnak az eredménye. A tartós stressz növelheti a kortizol szintjét, ez pedig folyamatos fáradságérzés idézhet elő.