Az arzén színtelen, szagtalan, íztelen fém, az ivóvíz-bázisba a talajból, (kőzetekből) kerül be. A világ több részén okoz problémát. Az arzénmérgezésben szenvedő ember bőre megvastagszik, elszíneződik, gyomorbántalmak, émelygés, hányás, hasmenés lép fel, látásromlás következik be. Összefüggésbe hozzák az arzénmérgezést többféle daganatos megbetegedéssel is: hólyagrákkal, tüdőrákkal, orrüregi, bőr-, vese-, máj- és prosztatarákkal. A Monmouth University környezetvegyész felfedezte, hogyan lehet egyszerűen, olcsón megtisztítani az ivóvizet az arzéntól:A fejlődő országokban olyan technológiára van szükség az arzénnal szennyezett ivóvíz megtisztítására, amely egyszerű és helyben található anyagokkal megoldható. Az általunk kifejlesztett technológiai folyamat pille-palack (ásványvizes, üdítőitalos műanyag palack) felhasználásán alapul. A palackot apró darabokra kell vágni, és befedni ciszteinnel. (A cisztein egy aminosav, amely megtalálható a táplálékban és táplálék-kiegészítőkben.) A ciszteinnel borított műanyagdarabkákat elkeverjük az arzénos vízben. Ez úgy működik, mint a mágnes: a cisztein megköti az arzént. Ezután eltávolítjuk a műanyagot, és marad az iható víz
A laboratóriumi kísérletben ezzel a műanyagpalack-darabos módszerrel 20 ppb arzén-koncentrációjú vizet tisztítottak meg. Ez az arzénkoncentráció a szabványos ivóvízben lévő arzén többszöröse. Ebből a vízből állítottak elő 0,2 ppb-s ivóvizet, aminek a tisztasága a szabványos értéknél is jobb.
A technikája annyira egyszerű, hogy semmiféle technikai képzettség nem szükséges hozzá, ez az egyik legnagyobb előnye a meglévő arzén-kivonási technikákkal szemben. Sem a műanyagpalack beszerzése, sem a cisztein alkalmazása nem ütközik nehézségbe. Viszonylag rövid idő alatt fel lehet állítani ezzel a technikával dolgozó víztisztító telepeket. Sőt, a technikát más, mérgező nehéz fém eltávolítására is lehet használni a víztisztításban.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!