Szeméthegy helyett utat is építhetünk használt építési anyagokból, ha kialakítjuk a bontás során az anyaghasznosítás feltételeit, és megtaláljuk azokat a partnereket, akik a hulladékot vissza tudják forgatni az építési folyamatba.

Az anyag nem vész el, csak átalakul, hallottuk sokszor az iskolában. Nem mindegy, mivé alakul: szemétheggyé, vagy hasznos alapanyaggá. Az ipari szimbiózis, és az Iparfejlesztési Közalapítvány munkatársai ez utóbbi szemléletet igyekeznek terjeszteni, népszerűsíteni és segíteni abban, hogy a „fölöslegnek” új utat találva gazdaságos, olcsó folyamatokat indítsunk be.

Az építési törmelékek használata egyre inkább teret nyer. Egy sor minőségi követelménynek kell megfelelni és engedélyezési procedúrán kell keresztül menni, hogy a bontott beton, tégla, stb. újra használható legyen, mégis elmondható, hogy egy jó, és környezetbarát folyamatról van szó, amiből mindannyian nyerünk.

Oroszlány és Vértessomló önkormányzat támogatásával idén augusztusban vette kezdetét az útépítés, melyben a beépített anyag nagy része inert hulladékból kerül ki. A 25 millió forint összköltséget elérő projekt során 2,8 km hosszú úton, kb 10.000m2-en végeznek munkálatokat a hatóság által bevizsgált és engedélyezett építési törmelékből. Az útfejlesztés megteremti a biciklis turizmus infrastruktúrájár a várgesztesi vártól Vértessomlón, Majkon keresztül a vértesszentkereszti apátsági romokig. Miért és kinek jó ez? A fejlesztéssel egyértelműen nem csak a kerékpáros kikapcsolódás hívei nyernek. A felhasznált anyagok helyi vállalkozók munkáját veszik igénybe, 4500 tonna darált tégla, darált beton és salak, valamint 1500 tonna mart aszfalt hasznosul. Az összesen 6000 tonna, vagyis körülbelül ugyanennyi m3 elbontott, kidobásra ítélt anyag ugyanennyi bányászott nyersanyag megspórolásával jár együtt, ami a természet adta kincsekkel való takarékoskodást teszi lehetővé, és ugyanennyi területet szabadított fel a hulladéklerakón, hiszen ellenkező esetben ott kötött volna ki.

Az Iparfejlesztési Közalapítvány hulladékhasznosítást elősegítő programja, a NISP ilyen példaértékű projektek mellett teszi le a voksát, és igyekszik a helyi vállalkozókat hasonló szemlélettel megvalósuló beruházásokra ösztönözni.

Külföldi példákból is látjuk, hogy a hulladéknak számos hasznosítási lehetősége akad, ezeket a lehetőségeket kell realitássá formálnunk környezetünkben. Ahhoz, hogy a folyamat beinduljon, az első lépés megtétele a hulladék termelőjének a felelőssége. Ez pedig a szelektív gyűjtés. Fontos, hogy az anyag szennyeződésmentes maradjon. Az inert, vagyis építési-bontási hulladékok esetében a külön-gyűjtés teszi lehetővé, hogy a beton és tégla darálásra kerüljön – tiszta anyag lévén nem kell tartani vas, üveg, fa és egyéb anyagoktól való szennyeződéstől, ami az újbóli felhasználást meghiúsítaná.

Ebben a törekvésben a szabályozás is segíti a környezet védelme iránt elkötelezett vállalkozásokat, azzal, ha a minősítési és engedélyezési eljárásokat egyértelmű és könnyen lefolytatható mederbe tereli. A jelenlegi szabályozás mellett sem egészség-, sem környezetvédelmi szempontból nem kell tartanunk a hulladék anyagok építési felhasználásától, a felhasználhatóságról szóló zöld utat ugyanis minden alkalommal laborvizsgálat alapján megfelelőségi igazolással rendelkező anyag kaphatja meg.

A NISP program munkatársai továbbra is várják és keresik olyan vállalkozók, helyi beruházók, önkormányzatok csatlakozását a programhoz, akik a hulladékhasznosításban nyújtott segítséget, tanácsadást, partner-közvetítési szolgáltatásunkat és partner hálózatunkat igénybe kívánják venni. A helyi szinten történő összefogás a hulladékok hatékonyabb hasznosítását, továbbá a helyi vállalkozók, szervezetek, intézmények közötti szinergiákat is lehetővé teszi. Rendszerünkben több száz partner ennél is több hulladéka, feleslege keres új gazdát – és talált is már új gazdára segítségünkkel.

Mi a hulladékban értéket látunk.
Tegye ezt Ön is! Segítünk!


Dr. Virág Annamária
Iparfejlesztési Közalapítvány
[email protected]
[email protected]

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!