Ez az tündéri béka eddig teljesen ismeretlen volt a tudomány számára!

Az Újdelhi Egyetem szakemberei három évnyi kutatás után bukkantak rá a szűkszájú békára, amelyről megállapították, hogy az nem csupán egy eddig ismeretlen fajhoz, hanem a szűkszájúbékafélék családjának egy új nemébe (Mysticellus) tartozik – írja a BBC hírportálja.
A Mysticellus elnevezés a latin nyelvből származik és azt jelenti titokzatos és apró.

Az új indiai békanemzetség eddig ismert elterjedési területe egyetlen helyszínre korlátozódik. A kutatók szerint ez a béka valószínűleg azért maradt észrevétlen egészen mostanáig, mert az év legnagyobb részében teljes titokban éli az életét, és csak kevesebb mint négy napot szentel a szaporodásnak.
A Himalájánál is idősebb Nyugati-Ghátok élővilágát tekintve a világ egyik legizgalmasabb régiója. Itt él az összes indiai faj legalább egynegyede. Az elmúlt évtizedben több új békafajt is felfedeztek a területen.
„Az indiai kétéltűekre ugyanakkor számos veszély leselkedik, különösen élőhelyeik elvesztése és zsugorodása miatt. Az újonnan azonosított nemzetség egyetlen ismert populációjának otthont adó területre a járműforgalom, az ültetvényes gazdálkodás és a települések jelentenek fenyegetést” – hangoztatták a szakemberek.

-MTI-

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!