1. Epres light sajttorta

A cukrot steviával helyettesítjük, míg amit lehet a hozzávalókból, azt kicseréljük light verzióra. Így több száz kalóriát faraghatsz az eredeti sajttorta recepten! Ráadásul szinte percek alatt elkészül ez a pompás desszert.

Hozzávalók:

- 4 tojásfehérje

- 2 evőkanál víz

- stevia ízlés szerint

- 100 gramm búzaliszt

- 25 gramm kukoricakeményítő

- 300 gramm eper

- 1 kanál citromlé

- 20 gramm zselatin

- 400 gramm light sajtkrém

Elkészítés: 

A vizet a tojásfehérjével verd keményre, majd add hozzá a steviát. Keverd össze a lisztet és a keményítőt és apránként adagolva, lassú keverés mellett add hozzá a tojásfehérjéhez. 

Simítsd a masszát szilikonos vagy tapadásmentes formába és süsd meg úgy, hogy kissé aranyszínű legyen. 

Míg sül a tészta, tisztítsd meg az epret, aztán hintsd meg citromlével és steviával. Készítsd el a zselatint a csomagoláson jelzett módon. Keverd az eperhez és hagyd kihűlni.

Verd fel a krémsajtot és ízlés szerint édesítsd steviával. Ha a tészta kihűlt, simítsd rá a sajtkrémet, majd halmozd a tetejére a zselatinos epret.

 

Almás palacsinta

Mindenki kedvenc desszertjét is lehet kalóriaszegény módon elkészíteni. Annyi a titok, hogy a lisztet kicseréled diétásra és a tölteléket nem cukorral készíted. Ebben a verzióban csicseriborsót adtunk a tésztához, míg a töltelék zöldalmás lesz.

Hozzávalók:

A palacsintához: 

- 10-12 kanál csicseriborsóliszt

- szükséges mennyiségű víz

- néhány csepp vanília aroma, édesítőszer, kis reszelt citromhéj

A töltelékhez:

- egy zöldalma

- egy narancs leve

- egy kanál light tejszínhab

- ízlés szerinti édesítőszer

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból a szokásos palacsintáéhoz hasonló sűrűségű masszát készítünk. Meghámozzuk az almát és kockára vágjuk. Egy pici olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a narancslevet és így karamellizájuk tovább. Lekapcsolt tűznél hozzáadjuk az édesítőt. 

A palacsintát az almával megtöltjük és tetejére halmozzuk a tejszínhabot.

 

3. Light mandarinpuding

Szintén néhány perc alatt elkészülő desszert, amely bármilyen ebéd után jólesik. És persze, nem minden sarkon lehet ám mandarinpudingot enni!

Hozzávalók: 

- egy csésze mandarinlé

- egy csésze light krémsajt

- egy kanál agar-agar

- egy kanál chia mag (elhagyható)

- két kanál víz

- két kanál narancslekvár

- szükség szerint édesítőszer

Elkészítés:

A mandarinlevet tedd fel egy edényben melegedni a chia maggal és az agar-agarral együtt. Amikor sűrűsödni kezd, húzd le a tűzről és add hozzá a krémsajtot. Add hozzá az általad használt édesítőt, majd a tálkákba adagolt pudingot tedd minimum két órára a hűtőbe.

Tálaláshoz a vizet a narancslekvárral összekevered és egy kicsit beteszed a mikróba, hogy folyósabb legyen, aztán meglocsolod a puding tetejét. Ha van a díszítéshez kis mentalevélkéd vagy rozmaringod, még ízlésesebb lesz.