A napsugarak mindenből kiszívják a nedvességet és mivel a hajszálaid csupán 3%-ban tartalmaznak vizet, ezért fokozottan oda kell rájuk figyelned, ha nem szeretnéd, hogy záros határidőn belül a selymes tincseid helyét egy szénaboglya vegye át. A maradék 97 % pedig keratin. Hetente-kéthetente fordíts időt a hajrenoválásra. Készíts meleg olajos hajpakolást különböző olajok keverékéből.


Milyen olajokat használj?

Amikor elhatározod, hogy belevágsz az otthoni hajpakolás készítésbe és rákeresel a neten, akkor egyből szembetalálod magad a ricinusolajjal, amely kedvező ára mellett sok problémára nyújt megoldást. Zsíros olaj révén nagyon jól bevethető a száraz, korpás fejbőr ellen. Sűrűsége miatt jobban a helyén marad a többi olajjal szemben, így garantálva, hogy ott fejti ki a hatását, ahova kened. Amiért mindenki első olvasásra beleszeret, az a hajnövesztő tulajdonságának köszönhető. Biztos vagyok benne, hogy magányos óráiban Aranyhaj is ezzel kenegette a fejbőrét.  :)
A gyors hajnövekedés mellett rengeteg új babahajjal is gazdagodni fogsz, tehát a dús hajkoronára is készülj fel. Kimosásnál azonban hátrányt jelenthet a sűrűsége, ezért hajtípusod és kedved szerint vegyítheted más olajokkal. Az első tippem az argán olaj, Marokkó aranya. Ezzel teljesen új dimenzióba emelheted a hajolajozást, nagyszerűen kiegészítik és felerősítik egymás tulajdonságait. Ettől a párostól a hajad nem csak gyorsabban fog nőni és dúsabb lesz, hanem hidratált, egészségtől csillogó és selymes tapintású. Ha fel szeretnéd dobni, akkor válaszd a folyékony E vitamint, ami fantasztikusan hidratálja a fejbőrödet és az apróbb szarkalábakat, nevető ráncokat is pikk-pakk kisimítja. A shea olaj azt teszi a hajszálaiddal, amit a shea vaj a bőröddel, Nem engedi kiszáradni és télen-nyáron hidratálja azokat. A jojoba olaj nagyon könnyen és gyorsan felszívódik, így ezzel kombinálva a hatóanyagok, tápanyagok gyorsan felszívódnak a fejbőrbe és a hajhagymáknál fejtik ki a hatásukat. Ha száraz, érzékeny a fejbőröd, akkor használd az avokádó olajat, amely extra hidratáló tulajdonságának köszönhetően megszünteti a fejbőröd viszketését és gátat szab a korpásodásnak. Ha barna színű, akkor csempéssz a hajolajodba egy kis dióolajat, amitől még a hajad csillogása is teljesen megváltozik.
Hajpakolás előtt mindig melegítsd meg a hajolaj keveréket, de vigyázz, hogy ne legyen forró, nehogy megégesd magad. Egy hajfestő ecset segítségével tincsenként haladva kend be mindenhol a hajas fejbőrödet és ha ezzel végeztél, a hajszálaid végét is olajozd be. Utána tekerd körbe folpackkal, zárd el a külvilágtól az olajos hajadat, hogy semmit ne kenj össze. Ezután csavarj egy törölközőt a fejedre, vagy húzz egy sapkát, hogy a dunsztkötésed melegben legyen, így jobban tudnak dolgozni az olajok, a fejbőröd pórusai pedig kitágulnak, így utat engedve a tápláló mennyei mannának. Egy-két óráig, vagy akár egy éjszakáig is rajta hagyhatod a hajadon a pakolást, utána viszont érdemes kétszer samponozni. Ha már a samponnál tartunk… Eddig ugye mindent igyekeztél úgy csinálni, hogy az jó legyen a hajadnak, azonban most egy olyan dologgal készülsz megmosni, amiben azt sem tudod, hogy mi van.
Rémhíreket hallasz a különböző szilikonokról, parabénekről és még ki tudja, hogy mikről. A legkönnyebben egy ezt úgy kerülheted el, hogy saját magadnak készíted el a samponod és balzsamod. Annyit elárulok, hogy nem lesz sokkal nehezebb, mint a hajpakolás készítés, csupán egy kicsit jobban rá kell készülnöd.

Ha elég kíváncsinak és tettre késznek érzed magad, látogass el alapanyagokért a www.humanityaruhaz.hu oldalra. Amennyiben segítségre szorulsz, a www.humanitytudastar.hu oldalon keresgélj.