Ha fáj a dereka vagy más ízületi problémája van, próbálja ki a zöldkagyló-kivonatot!Névtelen-4Tévhit, hogy bizonyos kor felett hozzá kell szoknunk az ízületi fájdalmakhoz. Immár nem természetes velejárói az élet előrehaladásának. Különösen azért örömteli ez, mert a modern, mozgásszegény életmód miatt egyre korábban jelentkeznek az efféle apró, szűnni nem akaró és idővel egyre intenzívebbé váló panaszok. Hogy azokról a súlyos kellemetlenséget okozó, nemegyszer operációhoz vezető roppanásokról, rándulásokról ne is beszéljünk, amelyek sokszor olyan banális helyzetekből fakadnak, mint hogy óvatlanul belelépünk egy gödörbe, megbotlunk egy hupliban vagy nekimegyünk az asztalsaroknak.Az ízületi panaszok javarészt abból erednek, hogy az idő múlásával, vagy azért, mert nem mozgunk eleget, testünk forgó részeinek szövetei, sejtjei veszítenek rugalmasságukból. Természetes elasztikusságuk döntő mértékben a glükozaminglikánnak (GAG) köszönhető. Ez az alkotóelem jó néhány ételben megtalálható, de mivel tápanyagként is hasznosítja a szervezetünk, így az ízületeink porc- és támasztószöveteibe viszonylag kevés jut belőle, ha csupán a megszokott ételeket fogyasztjuk. Ráadásul a szervezetünk nem állítja elő természetes működése során. Be kellene tehát juttatnunk a testünkbe.

Szerencsére felfedezték, hogy az új-zélandi zöld ajkú kagyló (vagy tarajos kagyló) minden addig ismert természetes tápláléknál lényegesen nagyobb mértékben tartalmaz glükozaminglikánt (több mint 13%-ban). Ahogy hazánkban is megjelentek ebből a tengeri kincsből származó készítmények, a neve lerövidült, és ma már csak zöldkagylóként emlegetjük. A zöldkagyló termékek segítik a porcképződést, így megállítható az öregedéssel együtt járó porckopás folyamata. Emellett növelik az inak, a szalagok, sőt – hölgyek figyelem! – a bőrünk rugalmasságát is.

Az örök gyanakvóknak, akik nem hisznek a csodaszerekben, további rossz híreink vannak a zöldkagylót illetően. A NASA kutatásai kimutatták, hogy jelentős mértékben gyulladáscsökkentő hatású (omega-3 zsírsavtartalma miatt), magas a tápértéke, és megtalálhatók benne olyan fontos ásványi anyagok, mint a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas, a jód, valamint a C-, E-, B6-, B12- és folsav vitamin. Éppen omega-3-alkotóeleme miatt válhattak legendássá a zöldkagyló termékek a gyulladt, felvizesedett ízületű betegek körében, akik közül sokan arról számoltak be, hogy a készítmények szedésével pár hónap alatt tünetmentessé váltak.

A NASA-hoz hasonló megállapításra jutottak más nemzetközi intézetek is a zöldkagylót vizsgálva. 1999-ben még arról cikkeztek a szaklapok, hogy a zöldkagyló a rák ellenszere lehet. A feltételezés nem vált be, viszont a vizsgálata során kiderült, hogy más téren igazi kincs került a kutatók kezébe. A zöldkagyló élettani hatásait ismerve az új-zélandi őslakosokat, a maorikat is megfigyelték, és megállapították, hogy szinte ismeretlenek közöttük a porc- és ízületi problémák.

A nálunk is népszerű, úgynevezett kékkagyló alig tartalmaz glükozaminglikánt. Tehát nem váltható ki vele új-zélandi társa. Ugyanakkor a zöldkagyló, amely kibontva fehér, illetve halvány narancssárgás színű, tökéletes a kedvelt tenger gyümölcse ételekbe is. Persze, ha egy ilyen spagettivel vagy pizzával szeretnénk meglepni a barátainkat, jó mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Ezért tanácsos a konyhában továbbra is kékkagylóból főzni, a zöldkagylót pedig inkább a Herbaline termékeit fogyasztva vigyük be a szervezetünkbe .

(http://www.herbaline.hu/zoldkagylo) 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!