A régi népi gyógyászat fontos részét képezte a különböző betegségek természeti elemekkel való kezelése. A tűz, a víz, a föld és a levegő elemet számos eljárás formájában alkalmazták. A víz elem gyógyhatásait például fürdők, borogatások, leöntések révén aknázták ki, a levegő elemét légzőgyakorlatok révén vették fel tudatosan, a föld elemmel pedig többek között agyagpakolások révén gyógyítottak. A tűz elem felvétele a nap segítségével történt – ezt nevezzük helioterápiának. A napfürdőzés eredete már az ókorba visszanyúlik, áldásos hatásait Hérodotosz és Plinius is méltatta, Hippokratész pedig lelkes híve volt a napfürdőzésnek.

„A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenek felett való, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat.” (Dr. Bucsányi Gyula)

A napfény élettani hatásai
1. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenedését.
2. A nap hője által kiváltott izzadás tovább fokozza a káros anyagok távozását, és a fölösleges víztől is megszabadít.
3. Az izzadás által megindított nagyobb anyagcsere-forgalom növeli a test ellenálló képességét.
4. A napsugárzásnak fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.
5. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt.
6. A napfény hatására a bőrben D-vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik.
7. A nap melege tágító hatású az erekre, így görcsoldóként is kiváló.
8. A napfény javítja a vérkeringést és a szívműködést.
9. A napfényes hónapokban gyorsabban nőnek a gyerekek, mivel a napfény ingerli a hipofízist.
10. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket és a depressziót. A nyári hónapokban kevesebb öngyilkosság történik.

Hogyan napfürdőzzünk?
Kerüljük a túlzott napozást, melynek során „megégnek“ a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok. A napsugárzás erős tisztító hatása miatt csak fokozatosan szabad hozzászoktatni bőrünket a közvetlen napfényhez. Nagyon sok bőrrák és mirigyrák kialakulása vezethető vissza a helytelen táplálkozás mellett a mértéktelen napozásra.
Kerüljük a napsütés mesterséges pótlását! A Nap utánozhatatlan. A „műfények” általában csökkentik az életerőt, különösen a szolárium. Vannak gyógykezelésre alkalmas lámpák (kvarc-, infra-, bioptron), de ezek sem pótolhatják a nap természetes fényét és melegét.
A napfürdő helyének megválasztásánál vegyük figyelembe a tengerszinttől való távolságot. Nagy magasságokban, hegy tetején erősebbek a napsugarak, tisztábban érik a földet, ezért a napfürdő is hatékonyabb. A napsütés erejét befolyásolja a felhőzet, az atmoszféra ózontartalma, a környezet fényvisszaverő képességének eltérései (hó, vékony ködréteg).
A napfürdőzés idejét a nap ereje szempontjából határozzuk meg. Tavasztól őszig kerüljük a déli órákat. Ilyenkor a legjobb reggel (10 óra előtt) és késő délután (16 óra után) tartózkodni a napon.
A napfürdőzések előtt feltétlenül mossuk le a testünket, vagy dörzsöljük át vizes, durva frottírtörülközővel. A bőrtisztításhoz növényi alapú szappant vagy tusfürdőt használjunk. Az alapos dörzsölés vérbőséget okoz, így a méreganyagok könnyebben tudnak az izzadással távozni. Ezután kenjük be magunkat vékonyan hidegen sajtolt mandulaolajjal (vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal). Az olaj javítja a bőr fényáteresztő képességét, így a mélyebb szövetek is részesülnek a napozás csodás hatásából. Az állati zsiradékból előállított kenőcsök, szintetikus anyagok ugyanakkor megrekesztik a fényt a bőr felületénél, ezért használatuk kerülendő.
A napfürdő utáni bőrtisztítást is olajozással zárjuk. A napfürdő során folyamatosan mozogjunk, változtassunk testhelyzetet, hogy minden testfelületet egyaránt érjen a levegő és a napfény. A napfürdő időtartama öt perctől két óráig tarthat. Hosszabb napozás esetén fél óránként mossuk le a testünket. A napozás előtt és után se fogyasszunk nehéz ételeket. Teli hassal nem javasolt a napfürdőzés, várjuk meg, míg az ételek legalább a gyomorból kiürülnek (minimum két óra). A napon egyáltalán ne együnk és ne aludjunk.
Létezik részleges és teljes napfürdő. A részleges napfürdő során csupán egy bizonyos testrészünket tesszük ki a napfény hatásának. A legtöbb betegség esetén a beteg testrész napoztatása gyógyító hatású. A teljes napfürdő esetén a fejet és a köldököt mindig fedjük le. Ha nem sétálunk közben, akkor tiszta lepedőre vagy törülközőre feküdjünk, mert a talaj pora vagy a homok eltömítheti a bőrpórusokat. A teljes napfürdő esetén, ha nem konkrét betegség ellen szeretnénk bevetni a nap erejét, a napárnyékkal egy vonalba feküdjünk, lábbal a Nap felé. Természetesen forogni kell, minden oldalon ugyanannyi időt tartózkodjunk.
Az egészséges embernek hetente egyszer-kétszer javasolt nap- és légfürdőt vennie. A napfürdő célja sohasem lehet a barnulás, sőt ellenkezőleg, inkább arra kellene törekedni, hogy minél hosszabb idő alatt barnuljon csak le az ember.

A napfürdő javallatai
Minden fertőző betegség kezelésénél és műtétek előtt ajánlott, mert az ellenállóképesség fokozódása a napfürdő egyik következménye. A napsugárzás fertőtlenítő hatása miatt a bőrbetegségek többsége gyógyul a napfürdőzés következtében. A napfény tompítja a bőr túlzott immunreakcióját. Már az is segít, hogy melegben az ember kevesebb ruhadarabot visel, így a bőrt több levegő és napfény éri. A ruhák alatt a bőrön gombák és baktériumok milliói tanyáznak, a levegő- és a napfényhiány kedvez a tenyészésüknek. A hajhullás külsődleges kezelésében is a paraziták pusztítása és a bőr anyagcseréjének a növelése áll a középpontban; a napfény mindkettőt elősegíti.
A nap méregtelenítő hatása miatt nagyon hatásos gyógyszer köszvény és reuma esetén, ahol a húgysavkristályok felhalmozódása okozza a legtöbb problémát. Mivel a napfény növeli az anyagcsere-forgalmat, így hízást és fogyást egyaránt eredményezhet, a normális testsúlyt állítja helyre.
A napfény jótékony hatású a női bajok esetén is. Fájdalomcsillapítólag hat, csökkenti a menstruációs görcsöt, a fehérfolyást és a hüvelyi fertőzést.
Ellenjavallott viszont a napozás magas láz, súlyos idegrendszeri problémák esetén, illetve az akut májgyulladásban, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek. Érdemes továbbá vigyázniuk a magas vérnyomásban, nyirokrendszeri, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, az érzékeny bőrűeknek, a nagyobb és/vagy sok anyajeggyel rendelkezőknek, illetve betegség utáni lábadozás idején. A felsorolt esetekben a napozás kezdetben csak világos színű ruhában, mezítláb javasolt.
Újítsuk meg a napfürdőzést, használjuk természetes, szelíd gyógymódként egészségünk megőrzésére! Hiszen ahogyan a mondás is tartja:
„Ahova a Nap belép, az orvos nem lép be.”

Váradi Tibor