Magfalván, a VI. MAGos gyógyító táborban beszélgetünk Géczy Gáborral, a MAG mozgalom alapítójával, a TEGYE Magyar Népi Gyógyászat tanszékének vezetőjével.


a JÖVŐ– Sokan vagytok és sok a gyerek. Ennyi embert vonz ma a népi gyógyászat?
– Lassan rájönnek az emberek, hogy a „hagyományos”, nyugati típusú orvoslás nem megoldja, hanem odébb tolja a problémát. Kigyullad a kocsin az olajnyomás jelző lámpa, hogy figyelmeztessen egy nagyobb gond elkerülésére, és mi leragasztjuk egy ragtapasszal: „tünetmentesen távozott”. És a motor besül. Ez a zsákutca egyedül a ragtapasz gyártóknak jó, és erre egyre többen ébrednek rá. Egyre többen emlékeznek nagyszüleink gyógyító fortélyaira, gyógynövényeire, piócáira…
A gyermekek pedig egyszerűen a jövő. Aki hisz a jövőben, annak születik gyereke. Nem véletlen a sok meddő házasság, „depisen”, valódi célok nélkül nem lehet a jövőt világra hozni. Az itt levők érzik, hogy egészségügyi ellátás, munkahely, elektromos orrszőrtelenítő nélkül is lehet élni. A környezet is ezt sugallja. Ezek a házak pár hónap alatt épültek OTP hitel nélkül, fából, sárból, szalmából, bontott cserépből – fillérekért.
– Miért a magyar hagyományokból indultok ki, miért nem a már elfogadott kínai, indiai, tibeti gyógyításból?
- Az évezredek során minden népnek önálló gyógyító rendszere alakult ki, melyet az adott táj éghajlata, növényzete, az ott élők lelkülete hozott létre, ezért az ott élők számára a leghatékonyabb. A magyar nép – és ezzel gyógyító hagyománya – jóval régebbi, mint azt ma tanítják. A kínai gyógyászatban is elmondják, hogy alapja a hunoktól származik. Nem akarom bántani a ma divatos kínai, indiai… gyógyító iskolákba járókat, de a kínaiak, indiaiak… nem fognak magyar gyógyítást tanulni. Ha mi eltékozoljuk hagyatékunkat, a világ lesz szegényebb általa.
A Kárpát-medence mind fekvésénél, mind természeti adottságainál fogva alkalmas arra, hogy Európa gyógyító központjává váljon. Tele vagyunk gyógynövényekkel, gyógyvizekkel, szenthelyekkel, gyógyítókkal. Minden azt sugallja, hogy a magyar nép egyik fő feladata a gyógyítás. Ezt sugallja a Szentkorona üzenete is: az abroncs hátsó részén, az agy ösztönös tudásközpontja felett Damján és Kozma őrködik, a két gyógyító szent. Gyógyítani születtünk, nem hódítani! Szolgálni – de egyenes derékkal…
– Mi a táborotok célja? Miket tanulnak a résztvevők?
A tábornak helyszínt adó Magfalva célja az önellátás, a tábor célja ezen belül az egészségügyi önellátás. Felelős és egyedüli felelős vagy az egészségedért és betegségedért, nem háríthatod át a gyógyulásod sem másra. Nincs „majd a doktor úr meggyógyít”, saját magad kell tegyél a valódi gyógyulásért. A jó gyógyító „istápol” - azaz Istennel táplál, vezet, segít, eligazít ebben a folyamatban. Azt tanítjuk, hogyan segítsük át magunkat és másokat ezen a nehéz időszakon.
Megpróbáljuk ötvözni a sokezer éves népi gyógyító hagyományunkat a legújabb orvosi és lélektani kutatásokkal, a természeti népek frissen felfedezett gyógymódjaival. A közel 20 éve elkezdett munka gyümölcseként lassan kezd összeállni a mozaik. Sokszor van „aha” élményünk, megértjük, vagy legalább megsejtjük, hogy mi működteti a ma babonaként számon tartott népi gyógyításokat, hogy függenek össze a magyar, a kínai, az indiai, a tibeti… gyógyító rendszerek, mi a közös gyökerük.
„Nyuvasztás” (kenés) oktatása– Kik a tanárok? Kik a résztvevők? Honnan jött ez a sok ember?
– A tanárok a TEGYE és a MAG közös „Magyar Népi Gyógyász” képzésének oktatói. Számomra fontos, hogy olyan emberek tanítsák azt, hogy lehet kimászni egy gödörből, aki maguk is kimásztak onnan. „Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni!” A mai világban nincs tökéletesen egészséges ember, de aki kigyógyul egy betegségből, joga, sőt kötelessége megmutatni a kivezető utat. Ezek az emberek maguk is gyógyítanak, és a gyógyítással kapcsolatos sokéves tapasztalataikat adják át a táborlakóknak. Az úszásoktatásnál semmi sem pótolja a vizet!
A résztvevők, gyógyulni vágyók, gyógyítók és gyógyítással kacérkodók. 2006-ban kezdtük el a Magyar Népi Gyógyászok képzését, – a budapesti folyamatos képzés mellett – 14 vidéki helyszínen és Erdélyben több mint 400 „diák” végzett, de volt már kihelyezett táborunk New Yorkban és Floridában is.  A magfalvai nyári táborokat azoknak szervezzük, akik időbeosztásuk vagy lakóhelyük miatt nem tudnak részt venni az egy éves, kéthetente hétvégeken tartott képzéseken. Ilyenkor itt van az egész Kárpát-medence, jönnek a tengeren túlról is, de idén például szlovák részvevőnk is volt, akinek a barátnője tolmácsolt : )
– Szerinted mi a népi gyógyászat és ezen belül a magyar népi gyógyászat sorsa?
– A feltámadás. Ha megnézed, a mai hatékony gyógyító módszerek (Hoponopono, családállítás, Bach-terápia stb.) különböző népek gyógyászatán alapulnak, több ezer éves kipróbált tudásokon. Nem mindent értünk még belőle, de megismerése csak idő és szándék kérdése. A mai „hagyományos” nyugati orvoslás 300 éves, a „felvilágosodás” során alakult ki. Sok hibás tudás keveredett bele, még nem volt ideje kiforrni, nincs elég tapasztalata, nincs elég visszajelzése. Bizonyos részeinek a jövőben is lesz létjogosultsága, de csak megtisztulva, a gyógyszergyárak és egyéb vámszedők nyomása alól kiszabadulva.
A magyar népi gyógyászat szerintem nagyon közel áll az Ősforráshoz. Minden nép gyógyászatának elemei megtalálhatók benne az erőcsokroktól (csakrák) a családállításig (népmesék). Ha saját hagyatékunk elveszett darabkáit megtaláljuk és kiegészítjük más népek hagyományából, újra összeáll a teljesség, az EGÉSZség. Ehhez nyújt felbecsülhetetlen segítséget anyanyelvünk, és hihetetlen gazdag népművészetünk. Néha amikor a sok beteg embert, és a mindenütt arcunkba nyomuló gyógyszer reklámokat látom, úgy érzem: lyukas kalappal koldulunk – egy aranyhegy tövében.
– Mi az iskolátok jövője, hogyan folyik a népi gyógyász képzés tovább?
Szeptembertől nagy változások lesznek, az eddigi egy éves képzések megmaradnak, de lépcsőzetesen kiegészülnek egy nemzetközi diplomát adó három éves képzéssé. Az egyes évfolyamokat bármikor el lehet végezni, de csak egymás után. Az első év a Magyar Népi Gyógyászat marad, idén a TEGYE Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Győrben indít képzéseket. A kisebb vidéki városokban a MAG végzi a képzést, ide még keresünk szervezőket: [email protected]
A második év a Világ Népeinek Gyógyászata, amely a különböző népek gyógyításáról és a gyógyító rendszerekről szól. Idén ősztől Budapesten indul az egyéves képzés, melyet bármely MAGos vagy TEGYE képzésen részt vett, vizsgázott népi gyógyász felvehet.
A harmadik évfolyam az Élő Népi Gyógyászat már a szintézis, az ősi és legújabb módszerek ötvözése az EGÉSZségért. Jövő ősszel indítjuk az Élő Népi Gyógyászat egyéves képzést, amely során a Dhanvantari Worldwide Academy amerikai felsőoktatási intézmény adja az okleveleket. Szomorú, de senki sem lehet próféta a saját hazájában :)
– Zárszó?
–  Az ember három világban él egyszerre (test, lélek, szellem), minden gyógyító hagyomány célja, hogy békévé oldja e világok harcát. Belesimulni a tájba melyben élek, a sorsba melyet élek, és a népbe melyért élek, ez maga a béke: az EGÉSZség! (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!