Az élelmiszerek egy része jól kielégíti az élelmezésügyi elvárásokat: a húsfélék fehérje tartalma és összetétele kiváló, a zöldségfélék vitamin és ásványi anyag tartalma közismerten megfelelő, a gabonafélék rosttartalma magas, így jótékonyan hatnak a gyomor-és bélműködésre. A gombák azonban egész különleges módon, szinte minden fontos követelményt egyszerre teljesítenek: fehérje összetételük, rosttartalmuk, vitamin összetételük, ásványi anyagaik ránk vannak szabva. S ha ez nem lenne elég, ugyancsak a nagygombák közül kerülnek ki azok a gyógyhatású fajok, melyek a népi gyógyászat évszázados tapasztalatai szerint napjaink népbetegségei ellen nyújtanak hatékony védelmet.

Shiitake-okAz alábbiakban következő rövid áttekintés kutatási eredményeken és népi gyógyászati tapasztalatokon nyugszik, vagyis nem erősítette még meg ezeket olyan körültekintő alapos vizsgálatsorozat, ami a gyógyszerek bevezetéséhez szükséges. Számos más gyógyhatású gomba vonatkozásában a kutatások még kevésbé előrehaladottak.

Shiitake (Lentinula edodes)
Ez a hazánkban is termesztett gomba télen, nyáron pótolja a markánsabb ízű vadgombákat. Gyógyhatása elsősorban az immunrendszer sejtes elemei érésének elősegítésére és termelődésük serkentésére terjed ki, így hatékonyan segíti szervezetünket a rák elleni harcban. Japánban szárítmányát és a belőle készített lentinán nevű kivonatot a citosztatikum és sugárkezelések előtt és alatt ajánlja, és írja fel receptre a kezelőorvos. A shiitake egy másik hatóanyaga az eritadenin hatékonynak bizonyult az ingadozó vérnyomás stabilizálásában és a koleszterin szint csökkentésében.

bokrosgomba 2-okBokrosgomba (Grifola frondosa)
Magyarországon is előfordul, ritka farontó gomba. Az egyetlen olyan gombafaj, ami egy széleskörű vizsgálatban hatásosnak bizonyult a HIV vírus ellen. Számos vizsgálat igazolta immunserkentő és antibakteriális hatását. Termesztése rendkívül nehéz, így a legdrágább a gombák közé tartozik. Közeli rokona, a Grifola umbellata (tüskegomba) valószínüleg hasonló egészségvédő szer lesz.
Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)
A legizgalmasabb gyógyhatású gomba a lakkostaplók köréből. Hazánkban is elterjedt kozmopolita faj, melyet elsősorban öregedő, vagy beteg fák alján találunk viszonylag ritkán. Jótékony hatással van minden olyan esetben, ahol az immunrendszert kell megsegíteni: tumoros folyamatok, allergia, vírusbetegségek.

pecsétviaszgomba-okMásrészt a belőle készített tea (forró vizes kivonat) kúraszerű fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, így elsősorban a II típusú diabétesz ellen nyújt védelmet. Több rokonfaja is él a hazai erdőkben, egyebek közt a nagytermetű Ganoderma applanatum, de ezek gyógyhatásáról egyelőre nincsenek megbízható adatok.

Mandula csiperke (Agaricus blazei)
Az egyik legjobban vizsgált gyógyhatású gomba. Kellemes édeskés íze, mandula illata mellett gyógyhatása is jól ismert, és jól dokumentált. Sokféle tumoros folyamatot gátol, megakadályozza áttétek kialakulását. A hatás egyik módja az immunrendszer nem sejtes elemei termelésének serkentése. Növeli a betegek cytokin, interferon és interleukin termelését.

mandulacsiperke-okA rákos sejtek sejthalálát idézi elő anélkül, hogy az egészséges szöveteket károsítaná. Az angiogenezis (véredényképzés) fontos része a normális fejlődésnek, de a rákos daganat növekedésének, a szervezetben való elterjedésének is szükséges velejárója új erek képződése. Ezt akadályozta állatkísérletekben a mandula csiperkéből készített kivonat. Csökkenti a koleszterin szintet, így a szív – és érrendszeri panaszokat.
Termesztési szempontból a négy felsorolt gombafaj közül a mandula csiperke áll legközelebb a hagyományosan termesztett gombákhoz. Legnagyobb mennyiségben mégis a shiitake gombát termesztik. Ázsiában évszázados hagyományai vannak. Magyarországon is jelentős mennyiségben a shiitake gombát és a pecsétviaszgombát termesztik. Ez utóbbi taplóféle talán a legigényesebb valamennyi termesztett gomba közül: magas hőmérsékleten és 100% körüli relatív páratartalmon terem kielégítően, de sok fényre és friss levegőre is szüksége van.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!