Amikor a pici újszülött megérkezik a családba, elhatározzuk, hogy mindent megadunk neki, és igyekszünk megóvni minden rossztól. A táplálásán, pelenkázásán, szeretgetésén túl érdemes a ruhái tisztán tartására is nagy gondot fordítani.


Persze. Ez csak természetes. Lebüfizi, leeszi, kakis lesz, kimossuk. Tiszta sor – gondoljuk sokan. Sajnos nem túl közismert tény, hogy a babáknak sokkal érzékenyebb a bőre, mint a felnőtteké. Ezért nem olyan egyszerű a mosás kérdése, mint azt feltételezzük. A környezeti-ingerei (pl. napfény, szél, dörzsölés, hideg, meleg, tisztítószerek, bőrápolószerek) intenzívebb hatást válthatnak ki náluk. Ha valamilyen allergizáló vegyszerrel kerül kontaktusba a kicsi bőre, sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik allergiás reakció, mint felnőtt korban.
A boltok polcain sorakozó átlagos mosószerek, öblítők, fehérítők olyan vegyi anyago(ka)t tartalmaznak, amelyek allergizálhatják a baba bőrét, a kialakult tünetek pedig nem kis mértékben ronthatják a csöppség komfortérzetét. Érdemes tehát legalább a kicsi ruháit olyan mosószerrel mosni, öblíteni, ami nem tartalmaz allergizáló összetevőt.
Ráadásul a textil pelenkákat, előkéket, rugdalózókat, kombidresszeket (bodykat) elég sűrűn kell mosni. Egy-kettőre halomban áll a ruha. Az egészséges tisztaság érdekében célszerű minél gyorsabban kimosni a szennyeződéseket, és mellőzni a fertőtlenítést. Ha mégis szükségét érezzük a fertőtlenítésnek, akkor válasszuk a legtermészetesebb módszert, azaz vasaljuk ki a csecsemő holmiját.

Tiltólistás összetevők

Semmiképp se vásároljunk olyan terméket, amiben színezék, illatanyag, optikai fehérítő és egyéb vegyszer van. Ezek mind felesleges veszélyforrások, irritálhatják a pici bőrét.  Használjunk érzékeny bőrhöz kifejlesztett mosószert és öblítőt. Persze nem gond, ha a nagyobb gyermek és a felnőtt ruháit is ezekkel mossuk, hisz a natúr összetétel mindenki számára előnyösebb.
Számtalan természetes alternatíva van már, amivel kiváltható a vegyszeres mosószer, öblítő. Lehet kapni mosódiót egész és folyékony formában, bevethetünk mosószódát, folttisztító szappant is, öblítéshez ecetet.
Sok anyuka időszűkében van, különösen, ha egyedül kell megbirkóznia a mosogatással, takarítással, mosással, főzéssel és a kicsi körüli teendőkkel. A szokatlan életritmus, az éjszakázások, a sűrű etetések, hasfájós napok is rengeteget kivesznek az anyából. Nem csoda, hogy ebben az időszakban a praktikus megoldások felértékelődnek.
Szerencsére már kaphatók öko, natúr komponensekből készült „kész” mosószerek, öblítők, folttisztítók is, amelyek ugyanolyan hatásfokkal képesek tisztítani, mint vegyszeres társaik. Ráadásul ugyanolyan egyszerűen adagolhatók, sokoldalúan használhatók, mint a „normál” szerek. (Nem esik ki a mosózsákból a dió, nincs megkötve a kezünk a hőfokot illetően stb.) S ami a legfontosabb, nem kell lemondani a tökéletes tisztaságról a környezet és az egészség javára. A profi, minőségi zöld mosószerrel, öblítővel jól járunk mi is, és a természet is.
Egy jó tanács még a mosószer választás kapcsán: mosópor helyett inkább folyékony mosószert szerezzünk be, így kevésbé valószínű, hogy visszaköszön a mosópor maradvány a kimosott ruhán.

Meddig kell külön mosni?

Általában baba 1 éves koráig javasolják a ruhák esetében a különleges bánásmódot. Addig mindenképp érdemes külön és speciális mosószerrel mosni. Idővel kiderül, mennyire érzékeny a csöppség bőre, s ha az átlagnál érzékenyebb, akkor ajánlott a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítani a mosásra.
Ha lejárt az 1 éves kiemelt időszak, akkor is tartsuk szem előtt, hogy a vegyszerekkel csak feleslegesen terheljük gyermekünk szervezetét, sőt az egész családét, és a környezetet is. A vegyszeres mosószerekben található foszfát a szennyvíz révén eljut az élővizekbe, ahol algásodást okoz. Így a vízi élőlények nem jutnak elegendő oxigénhez, s ez a pusztulásukhoz vezet.

A természetes összetevők választása egy duplán gyengéd megoldás: gondoskodunk általa a családunk egészségéről, másrészt a környezet védelméről is.