2015. 11. 24
A Magyar Afrika Társaság (AHU) orvosi misszióival és különböző gyermektámogatási programjaival kiemelten fontos szerepet vállal az afrikai térség felzárkóztatásában és egészségügyi problémáinak kezelésében. A nonprofit szervezet 2009. óta szervez önkéntes orvosi missziókat Afrika rászoruló térségeibe. Az elmúlt időszakban összesen 29 önkéntes orvos 1-1 hónapig teljesített szolgálatot az afrikai kontinens 5 különböző országában; az utolsó misszió pedig október közepén indult útnak Ugandába.

2015. 11. 21
Imre már megszokta, hogy új nővére született. Először Kánya Pista mondta neki viccből, hogy „született” a nővére, mikor átment hozzájuk Emmát, a baknyulat kölcsönkérni. Ezt a nevet Imre adta neki, mikor az még kicsi volt. Csak azért, mert a pofikája nagyon emlékeztette egy részeges művésznőre, akit a búcsúban hallott nótázni. Mire a pici nyúl már akkorára hízott, mint egy mosómedve, kiderült a tévedés, mert Emma már az illendőség határait is erősen túllépve molesztálta a csitri füleseket. Sőt, egyszer rajtakapta Emmát, amint a szomszédék macskáját beszorította az istálló sarkába; - de már a baknyúlon rajtamaradt a lánykori neve.

2017. 03. 23
Amikor Sasvágó Józsit átmenetileg beíratták az óvodába, nagy volt az öröm. Mármint a nagyanya részéről. Csak egy bizonyos időre vették fel a Községi Tanács segítségével az unokát, amíg a kulák, az idősebb Sasvágó a kórházban lesz.

2017. 03. 06
Ragasztott hús. Ez igaz?! Még a legelvetemültebb húsevők is felkapják a fejüket, ha megtudják, hogy egy csomó „kedvenc” már ilyen technológiával készül. És mindez legális. Csak sajnos a fogyasztókat felejtik el tájékoztatni, hogy mit is kap a pénzéért.

2015. 10. 20
Ezekben a történetekben az ember és állat – állatok egymásközti – viszonya, természetes, olykor különös kapcsolata rajzolódik meg, a kötődés, a szeretet, a ragaszkodás néha érdekes megnyilvánulásairól. Történetek, amelyek nálad, veled, körülötted is megtörténhetnek, vagy lejátszódtak már. Ezek, vagy hasonló események arra figyelmeztetnek, hogy a természet harmóniájának megtartásában nagy szükségünk van egymásra. Szeretjük az állatokat, s általuk talán mi is szeretve vagyunk. De jól szeretjük-e őket, ismerjük-e a körülöttünk élő két- és négylábú társainkat? Biztosak vagyunk-e abban, hogy ami nekünk jó és kényelmes, az nekik is megfelelő életmód?

2015. 09. 16
Kánya Karcsi reggelente Pestre vonatozott a brigádjával, s fájront után is együtt zötykölődtek vissza a faluba. A munkafegyelemhez szokott társaság ebédszünetben is testületileg vonult a kocsmába egy-két pofa sörre. Kellett is a frissítő, mert nehéz volt a több száz kilós papírhengereket mozgatni a pincében. Ráadásul a hatalmas gurigát csak egy kétvégű faékkel lehetett új irányba fordítani, s miután a lift felvitte a földszintre, át kellett gurítaniuk a villamossíneken a Stollár Béla utca túloldalára. Ott már várták a nyomdászok, hogy teleírják a kilométernyi, szép fehér papírt az ofszet masinával.

2017. 03. 06
A növényekről szerzett legkorábbi ismeretek szájról szájra terjedtek. A századokon át használt gyógy- és fűszernövények nagyszerű ismerői a vajákos öregasszonyok, javasasszonyok voltak, akik padlásokon, tornácokon szárították, rendszerezték a füveket, hogy aztán a hozzájuk fordulóknak segítséget nyújtsanak, tanácsod adjanak a használatot illetően. Tudásukat, mint hatalmas titkot, családon belül adták tovább. Ugyancsak jelentős tudást halmoztak fel a gyógyító és fűszernövények terén a szerzetesrendek, melyek a renden belül örökítették tovább ismereteiket.

2017. 03. 06
Mindenki ismeri az IQ, azaz intelligencia teszteket, melyekkel viszonylag pontosan le lehet mérni valakinek a tudását. De az emberi elme sokkal bonyolultabb annál, hogy egy számmal leírható legyen. Nem beszélve arról, hogy vannak rendkívül jó agyú – magas IQ-jú emberek, akik nem találják helyüket a világban, és képtelenek boldogulni a gyakorlati életben. Mások meg az átlagos intellektuális képességük mellett kiemelkedően sikeresek.

2015. 08. 28
Cubák Mari már tizenöt éves korára mosolygós, gömbölyded, izgatóan fejlett hajadonná serdült. Mint egy cseresznye, amibe tévedésből túl korán kóstolt madár, s evvel édesebb is lesz, mint az irigységtől sárga társai a fán. Aki nem ismerte, egy érett fiatalasszonynak is gondolhatta, és nem hitte volna el, hogy még a hátát sem érintette férfikéz. Ezt még a szentéletű, szűz Kucsmás néni a szomszédjuk is tanúsíthatja, aki életében csak egy férfit látott pucér alsóban, s azt is csak a templomban; - a mellékoltárnál lógó festményen, ahol Keresztelő Szent János éppen térdig a Jordán folyóban locsolgatja a hívőket.