2017. 02. 20
A szegénység kérdésköre, a gyermekéhezés sajnálatos módon mindennapos témája a híradásoknak. Olykor valódi, fizikai értelemben vehető, toprongyos mélyszegénységről, és van, hogy ugyancsak valós, de inkább a szellemi, lelki nyomor jelenlétéről tanúskodnak ezek a tudósítások. A kettő nem mindig együtt jelentkező nélkülözés. A nyomorúság szívet sajgató, amikor idős emberek kerülnek nehéz helyzetbe, hiába van mögöttük évtizedek kitartó, kemény munkája, s ugyancsak megrázó, mikor rongyos, éhező gyermekekről szólnak a hírek, azokról, akik csak ártatlan szemlélői a világnak. Kár lenne tagadni azt is, hogy épp annyira nehéz ma fiatal pályakezdőnek lenni, mint idős, az élete harmadik harmadához érkező embernek. A nincstelenség meglévő, mély bugyrait cseppet sem tagadva, és nem vigaszképpen, de nem kifejezetten magyar jelenségről van szó. A munkanélküliség, a szegénység felszámolása nyugaton éppúgy hatalmas gondokat okoz, mint keleten.

2017. 02. 27
A „Stressz elleni építőkockák” módszer alkalmazásával, gyakorlásával, meg lehet előzni a stressz-eredetű betegségek vagy adaptációs betegségek kialakulását: neurózisokat, szívműködés zavarokat, arteriális magas vérnyomást, cukorbetegséget, immunhiányt, emésztőrendszeri panaszokat, egyebeket.

2017. 03. 01
Nagypapa leesett a kocsiról, s ottmaradt a földön mozdulatlanul. Pedig én akartam leugrani a kukoricafejért, ami a sárban fuldoklott. - Jó lesz ez még otthon a libáknak! Biztos Muszti keresztapám szekeréről lökték le a társai irigységből, mert közülük ő lehetett a legszebb. Tényleg így kellett, hogy legyen, mert még a sárból is kiragyogtak szép sárga fogai. A kantárt a lőcsre akasztottam, s leugrottam nagypapa mellé. - Haggyá’ - zihálta –, nyugszom egyet –, evvel becsukta szemét, s elaludt.

2017. 02. 23
A klímaváltozásról, a globális felmelegedésről többnyire akkor hallunk hangsúlyosabban, ha valahol a világban rendkívüli természeti katasztrófa pusztít, vagy éppen világkonferencia zajlik a témában. Az elmúlt esztendő kétségkívül legnagyobb zöld eseménye a párizsi klímakonferencia volt, amelyre nem lehetett nem odafigyelni, hiszen több mint egy hónapon keresztül a mindennapi híradások fő eleme volt.

2017. 02. 27
Sok olyan vegyi anyagot használunk, amelyek köztudottan megváltoztatják a női és férfi nemi hormonok arányát. A bajok legfőbb forrásai a női nemi hormont utánzó ösztrogén-vegyületek. Ezek megtalálhatók az élelmiszerek csomagolásában, a tisztítószerekben, a műanyagokban, a festékekben, és ki tudja mennyi helyen.

2016. 01. 22
Az utcánkban már kora reggel tárva nyitva voltak a kapuk, nemcsak a miénk. A legutolsó háznál is, ahol Bognárék laktak. Pedig alig hittem, hogy a cséplőgép még aznap elér hozzájuk. - Mihozzánk tán dél felé megjön – monda a nagypapa. Később megnéztem a két varjút, akiket tegnap hozott haza nagypapa a hegyről. Egymáshoz volt kötve a lábuk, hogy el ne repüljenek. Azért elég hosszú volt a zsineg, hogy egymás vállában kapaszkodva járhassanak egyet, ha akarnak.

2017. 03. 01
Ezzel az egyszerű gyakorlattal nem csak megtarthatjuk, de vissza is nyerhetjük testünk rugalmasságát és fiatalos lendületét. Nincs kötelező tempó, mindenki a saját pillanatnyi képessége szerint végezheti a mozdulatokat, de a hatás garantáltan nem marad el.

2015. 12. 18
A Jóisten a szomszédunkban lakott, a Szent Adalberthez címzett kápolnában. Néha ez a közelség hátrányos volt, mert előfordult, hogy a reggeli misére kijelölt két ministráns nem futott be időre, a hó vagy betegség miatt. Ilyenkor Hámori bácsi átjött hozzánk, és megzörgette a posta vasrolóját. Ugyanis ott laktunk a mamával egy pici kocsmából lett szolgálati lakásban. Ekkor már tudtuk a bátyámmal, hogy megint át kell szaladni a sekrestyébe, és piros szoknyát kell rántani a kék mackóra.

2017. 04. 03
Földünkön az élet, az élő a csoda ezer arcát mutatja. Amikor egy élőt közelebbről megvizsgálunk, legyen az fű, fa, virág, vagy az élet magasabb rendű formája, csodák sorozata tárul elénk. A hihetetlenül egyszerű formák sokasága, rendszerbe illesztve adja az élet szerkezeti elemeit, és végső soron az élőt. Azonban a kezdeti tökéletes állapotok az idő múlásával szétzilálódnak. Romlanak anyagi minőségeik, torzulnak funkciók, s a végén, az élő feloldódik a mindenségben, hogy helyet adjon az újabb életeknek. Mivel évtizedek óta foglalkozom a struktúrákkal, elkerülhetetlen, hogy ezt a kérdést ne erről az oldalról közelítsem meg!

2015. 11. 24
A Magyar Afrika Társaság (AHU) orvosi misszióival és különböző gyermektámogatási programjaival kiemelten fontos szerepet vállal az afrikai térség felzárkóztatásában és egészségügyi problémáinak kezelésében. A nonprofit szervezet 2009. óta szervez önkéntes orvosi missziókat Afrika rászoruló térségeibe. Az elmúlt időszakban összesen 29 önkéntes orvos 1-1 hónapig teljesített szolgálatot az afrikai kontinens 5 különböző országában; az utolsó misszió pedig október közepén indult útnak Ugandába.