Figyelem! Ebzárlat és legeltetési tilalom! Kezdődik a rókák veszetség elleni immunizálása!

A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre a szakemberek.

2018. szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

2018 őszén hazánk 41.970 négyzetkilométernyi területén végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít Magyarország részére.
A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre a szakemberek. Az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája megtekinthető a Nébih honlapján.
A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, melyről a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.
A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A fertőzés fő fenntartói hazánkban is a vörös rókák, ezért az immunizálásuk különösen fontos állategészségügyi feladat. A program hatékonyságát a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztják: a legutóbbi vadászati évben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket.
A veszettségről további információk olvashatók a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján, míg a most induló immunizálási kampány részleteiről a hivatal weboldalán tájékozódhatnak.

Fizessen elő, olvassa az exkluzív tartalmakat és lapozza a havonta megjelenő
Zöld Újság magazint!


Online Magazin Előfizetés
A bejegyzést készítette
Készítette

Zöld Újság

A felellőséggel gondolkódok lapja

Weboldal: https://zoldujsag.hu
Ezek még érdekelhetnek