A gyöngyvirág virága, levele, gyöktörzse is harmincnyolc féle szívre ható glikozidot tartalmaz - pl. konvallamarin, konvallatoxin, - de szaponinok is találhatók benne, a hivatalos orvoslás a gyűszűvirág (digitalis) pótszereként alkalmazza a szívizom gyengesége esetén. Vigyázzunk, mert ezek, nagy mennyiségben fogyasztva akár halált is okozhatnak!
Az első szakaszban hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezhet, valamint a pulzus erőteljes lassulása. A második szakaszban általában az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív is leállhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, és a hányást ne próbáljuk csillapítani!

Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat. Főleg gyermekekre és kisebb háziállatokra figyeljünk, ha gyöngyvirág van a közelünkben. Furcsamód bogyóterméseit a madarak lecsipkedve többnyire emésztetlenül ki is ürítik.

FONTOS! Szinte minden évben történik súlyos vagy halálos kimenetelű mérgezés amiatt, hogy a kedvelt medvehagyma helyett a gyöngyvirág levelét szedik le. 

Így néz ki a medvehegyma: