Az ártalmatlan só és mészkiválás


Ez a lerakódás száraz, könnyen morzsolódik, nincs különösebb szaga. Általában akkor jelentkezik, ha alulról locsoljuk a növényeinket. Az agyagcserepeken ez gyakran megjelenik kívülről is! A jelenség magyarázat, hogy az öntözővízben, tápoldatokban található só és mész egy idő után kiválik a földből és megjelenik a felszínen. Ennek az az oka, hogy a növény felhasználja a vízben oldott ásványi anyagokat, de a maradék sóval és mészkővel nem tud mit kezdeni. Ez csupán esztétikai probléma, ha nagyon bántja a szemünket a látvány, a felső egy-két centiméternyi talajt távolítsuk el, majd töltsük fel friss virágfölddel.

Amikor gond van
Ha a cserépben kiváló fehér réteg állaga vattaszerű és a szaga dohos, azonnali beavatkozásra van szükség, ez ugyanis penész. Nem csupán ronda látvány, hanem bizonyos helyzetekben árthat a növényeinknek, de még a saját egészségünknek is.


Kevésbé köztudott, de a penész kis mennyiségben hasznos, mindenféle földben megtalálható. Nagyon fontos szerepe van, hiszen akárcsak a baktériumok, hozzájárul a szerves anyagok lebontásához, ezáltal lesz a talaj gazdag a növények számára is hasznosítható ásványi anyagokban. A gond akkor van, amikor ez a penész jelentősen elszaporodik, kiválik a virágföld tetején és vattaszerű bolyhos állagú lesz.

Ez sajnos annak a jele, hogy szobanövényünket nem megfelelően gondozzuk. Pontosabban, túlságosan is gondozzuk, mert a földje állandóan nedves. Ez a nedves közeg, különösen ha rendszeresen és bőségesen tápsózunk, kiváló táptalaj a penészgombáknak. Ez a kezdetben felületi penészedés a későbbiekben gombás fertőzéshez is vezethet.

Hogyan orvosoljuk?

Sajnos egyetlen hatékony megoldás van, mégpedig az átültetés. Ennek során pedig különösen körültekintően kell eljárnunk.


A növényt lehetőleg a szabadban ültessük át, hogy a spórák ne kerüljenek a lakás levegőjébe. A penészes talajt távolítsuk el, a növény gyökeréről a gyökérlabda óvatos ütögetésével a lehető legjobban igyekezzünk megszabadulni a fertőzött földtől, de ügyeljünk rá, hogy a növény ne sérüljön. A fertőzött földet a szemétbe rakjuk, semmiképpen ne kerüljön a komposztba!

Alaposan tisztítsuk meg a cserepet a föld maradékától, különösen ügyelve a peremekre. Használjunk ecetest vizet a spórák eltávolításához, majd langyos vízzel öblítsük le.
Mielőtt újraültetnénk a növényt, a cserép aljába rakjunk 2-3 centiméternyi apró kavicsot vagy agyagcserép törmeléket (a nagyobb cserepekbe lehet vastagabb rétegben is.) Ennek az a funkciója, hogy levezeti a felesleges öntözővizet a cserép-alátétbe, ezáltal megszűnik a pangó víz okozta folyamatos nedves közeg.

Hogyan kerüljük el a penészedést?

A legfontosabb, hogy kerüljük a túlöntözést. Sokan hisszük azt, hogy ha a növény földjének felső rétege kiszárad, akkor biztosan szomjazik, pedig ez nem így van, az alsóbb rétegek még elegendő nedvességet tartogatnak a számára. Ezért csak akkor öntözzünk, ha a földet száraznak találjuk, de akkor sem túl nagy mennyiséggel. A tápsó nagyon fontos a növényeknek, de ne vigyük túlzásba, főleg télen ne, amikor a növények víz és tápanyagigénye a töredékére csökken, A legjobb megoldás, ha alulról öntözünk, de ott se álljon a víz. Amit nem szívott fel a növényünk, egy óra elteltével borítsuk ki.

Még egy jó tanács: Ha rendszeresen meglazítjuk kissé a talaj felső részét, így tud egy kicsit szellőzni, ami szintén nagyon fontos a penészedés megelőzésében.