Régi, kedves ismerős hazánkban a kakaóvaj, hiszen ez volt szinte az egyetlen igazi testápoló, amit az „átkosban” megkaphattunk.

Anyukám barátnője patikában dolgozik ő szoktatott rá minket, hogy minden nyaralásnál egy tégely kakaóvajat is csomagoljunk a naptej mellé, ugyanis csodálatos mély, bronzbarna csokiszínünk lesz tőle. az sem elhanyagolható szempont, hogy a tengervíz által szétszárított bőrt csodásan hidratálja. 

A kakaóvaj az összezúzott kakaóbab-szemek préselésével kinyert természetes növényi zsiradék.

A kakaóvaj egyik legfontosabb tulajdonsága a kakaóra is jellemző magas antioxidáns-tartalom. A szabad gyökök semlegesítésének képessége, a sejtek anyagcsere-folyamatainak kiegyensúlyozása, az öregedési folyamatok lassítása és a sejtregeneráció elősegítése azok a tulajdonságok, amelyektől a kakaóvaj használata után a bőr feszes, telt, selymes és egészséges kinézetű lesz. 
A kakaóvaj E-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő- illetve irritációt gátló hatású, aminek köszönhetően nem csak a bőr kiszáradását kezeli hatékonyan, hanem a kiszáradással járó krónikus problémákat is, mint pl. az ekcéma. Telített zsírsav-összetevőinek köszönhetően a bőrre való felvitel után a hámfelületen bevonatot képez, így hosszú távon is védelmet nyújt. 
A kakaóvaj népszerűségét egyrészt csodás hatásainak, másrészt rendkívüli sokoldalúságának köszönheti. 
A kakaóvaj testhőmérsékleten olvad, így az apró morzsa szemeket,  ha hozzáérintjük a bőrünkhöz,  azonnal elkezdenek meglágyulni és kényelmesen átkenhetjük a testünket.
Ugyanígy kiváló ajakápolásra, arckrémnek is.

A kakaóvaj testápolóként nagyban növeli a bőr rugalmasságát a kollagénképzést stimulálva, ezért izomnövekedésnél, hízás során vagy a várandósság ideje alatt érdemes folyamatosan kenni vele a kockázatos testtájakat, így megelőzhetjük a bőr berepedezését.
Kiválóan hidratálja és puhítja az igénybe vett bőrfelületeket mint könyök, térd, kézfej, sarok és a lábfej más megterhelt pontjai. Ez a mélyhidratáló hatás annak köszönhető, hogy a kakaóvaj molekulái képesek a bőr irharétegéig is lehatolni. 
Mivel gazdag beltartalma és E-vitamin-tartalma révén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van, nagyon hatásos babapopsikrém. A kipirult popsibőrt gyorsan megnyugtatja, mélyen hidratálja, antioxidánsai pedig gondoskodnak arról, a szövetek gyorsan regenerálódjanak. Az újabb problémákat pedig a bőr felszínén képződő vékony védőréteg előzi meg.

Végül a kakaóvaj napvédő hatásáról. 6-os faktorszámú természetes fényvédő hatása mellett hozzájárul, hogy a bőrünk egyenletesen és szépséges mélybarna színnel barnuljon le. Hosszú távon megőrzi a bőr barnaságát. A nyári időszakban ezért érdemes a kakaóvajat például arckrémünkben elkeverni. 

Kakaóvajat vásárolhatsz a bioboltokban, vagy a gyógyszertárakban is. Ez utóbbiban 10 dkg ára kb 1000 Ft.