Hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. Minden kertben ott lenne a helye!

Az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, Az úthálózat korszerűsítésének az eperfák jó része áldozatul esett.

Régen selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték. Mára nagyon megcsappant a számuk, bár az utóbbi években egyre több kertben tűnik fel.

Rendkívül hálás növény, hiszen több mint egy hónapon keresztül ontja a gyümölcsöt.

Jó tudni a faeperről! 

  • Az eperfának két faja ismert, a fehér és a fekete eperfa. A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete (azaz sötétkék) faeper sokkal aromásabb. Az eperfát a Dunántúlon szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederére emlékeztet.
  • A fehér eperfa június-júliusban hozza fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni.

  • A fekete faeper népszerűbb és a nyár végén érik, belőle befőttet, gyümölcslevet vagy eperbort, pálinkát készíthetünk.
  • Éretten kiváló ásványi anyag forrás - K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn, továbbá B2, B3, C-vitamin)és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.
  • Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat.
  • A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok flavonoidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid többek között hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet).
  • A fehér gyümölcsben  magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik, aminek fontos szerepe van  a szív- és érrendszer betegségek, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladás kivédésében.

A fa levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!