A magas sótartalmú táplálkozás és a magas vérnyomás kapcsolatát már régóta ismeri a tudomány. A magas vérnyomás szerepe is tisztázott az olyan betegségekben, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke. Az is bizonyított, hogy a sóbevitel a szív- és érrendszer útvonalán kívül, közvetlenül is hathat az agy egészségére.

A WHO által előirányzott napi maximum 5 gramm helyett átlagosan 9-12 grammot viszünk be belőle naponta.

A belek és az agy közötti kapcsolatot, manapság bél-agy tengelyként ismeri a tudomány. Ennek zavarai igen változatos betegségek kialakulásához járulnak hozzá: többek közt a Parkinson-kórhoz, illetve az irritábilis bél szindrómához (IBS). 

A magas sóbevitel olyan változásokat indíthat el a bélrendszerben, ami fokozza az agy úgynevezett autoimmunitásra való sérülékenységét. Ez utóbbi jelenség során az immunrendszer hibás módon a saját egészséges sejtjeit és szöveteit támadja. Mindez arra utal, hogy a bélrendszer talán képes az aggyal kommunikálni ezeken az immunjeleken keresztül.

A legújabb kutatások egy újabb kapcsolatot fedeztek fel: a bélrendszerből küldött jelek károsíthatják az agy véredényeit, ez romló agyi egészséghez és szellemi hanyatláshoz vezet.