A gyógyító gombákról való ismereteink java része a Távol-Keletről, elsősorban Kínából származik, annak ellenére, hogy Európa népei is ismerték és alkalmazták a gombák gyógyító erejét. Ez a tudás azonban jelentős részben feledésbe merült, bár a népi gyógyászatban régebben több gombát is sikeresen alkalmaztak. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak.

A gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt gomba. Fiatalon igen jóízű, még a legkiválóbb csemegegombákkal is felveszi a versenyt. Nevét arról kapta, hogy a kalapja egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik, melyet régebben tintaként használtak fel.

A gyapjas tintagomba ismert hatásai
(publikált kutatások alapján)

• Kedvező befolyást gyakorol a szénhidrát háztartásra és a hasnyálmirigy inzulintermelésére.
• Javítja a glükóz felhasználását, vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.
• A cukorbetegség kései szövődményeit (pl. keringési zavarok) is képes ellensúlyozni.
• A gomba hatóanyagai egy úgynevezett „védőernyőt” hoznak létre az inzulintermelésért felelős sejtek fölött.
• A vércukorszintre és összanyagcserére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segíti a fogyást.
• Gombás fertőzések elleni hatását is igazolták (pl. Candida albicans esetén).
• Az ázsiai népi gyógyászatban az emésztés és az aranyér gyógyítására alkalmazzák.
• Kínai kutatások állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100%-os gátlását tapasztalták.
• Egereken végzett kísérletek alapján vércukorszint-csökkentő hatása elérheti az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát.

A gyapjas tintagomba beltartalmi értékei
Rengeteg, a szervezetünk számára nagyon hasznos anyag található a gyapjas tintagombában. Rendszeres fogyasztása, mindennapi életünkbe, étkezésünkbe való beillesztése csakis előnyös és egészséges lehet mindenki számára. Az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, nátrium, magnézium
Nyomelemek: vas, cink, mangán, réz
Vitaminok (nagyobb mennyiségben): C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, niacid
Aminosavak: Tartalmazza az összes aminosavat, köztük 9 esszenciális aminosav, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Magas rosttartalom: 13-49%.

 A magas rosttartalom nem csak a gyapjas tintagomba tulajdonsága. A gombaőrlemények a kivonatokkal ellentétben magukba foglalják a gombában fellelhető összes hatóanyagot, vitaminokat, ásványi- és nyomelemeket és egy sokszor elfeledett összetevőt, az emészthetetlen rostokat is.
A gombákban található rosttartalmat élelmi (diétás) rostoknak nevezzük. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. Ezek a szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes lebontani. Két fajtájuk létezik: vízben oldódók és vízben oldhatatlanok

Az oldhatatlan rostok szerepe az egészségünk megőrzésében:
• Azok, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű rostot, székrekedésben szenvedhetnek.
• Telítettségérzetet okoznak, csökkentik az étvágyat.
• Növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát.
• Az élelmi rostok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a szorulás és a vastagbélgyulladás előfordulásának a lehetőségét.
• Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe. Az étkezés utáni vércukorszint kevésbé emelkedik meg, javul a glükóztolerancia, ezáltal a cukorbetegek állapota is.

Sok szeretettel ajánlom termékeimet, egy próbát megér!
Tel.: (70) 933 5957
Bolt, ahol megvásárolhatók termékeim és több hasznos információt is olvashattok:
www.gaiaganoderma.hu