Az agyunkra gyakorol hatást a vegeta és társai.

A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát.
Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek 'feljavítására' volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.

Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható:

- a feldolgozott ételek többségében,
- a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban,
- levesporokban,
- leveskockákban,
- konzervekben,
- fűszerkeverékekben,
- a fagyasztott készételekben,
- a virslikben, felvágottakban,
- az üdítőitalokban,
- chipszekben.

Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a 'gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával', szintén ezt függőséget erősítik.

Mi a gond vele?

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkreteszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat.
A következő tüneteket okozhatja:
- migrénes fejfájás,
- hányinger, hányás,
- hasmenés,
- asztmás rohamok,
- egyensúlyzavarok,
- mellkasi fájdalmak,
- erős szívdobogás,
- gyerekeknél viselkedési zavarok.

Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések.
Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik.

A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba.

A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják. 

Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?

Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag.
Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből, figyeljünk az összetevőkre!
Ma már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.

Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!

- E-621,
- hidrolizált növényi fehérje,
- élesztő kivonat,
- autogénezett élesztő,
- zfokozók,
- kalcium kazein,
- nátrium kazein,
- texturált fehérje.

Ha ezeket látod az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni!

Összegyűjtöttük a leggyakoribb életízesítők összetételét

Az összetevők mindig mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve, vagyis az szerepel elől, amiből a legtöbb van a készítményben. 

 

 Vegeta ételízesítő

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

Delikát ételízesítő

Összetevők: jódozott só (68%), cukor, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanliát, dinátrium-inozinát), szárított zöldségfélék (sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fokhagyma, zeller, lestyán, pritaminpaprika, paszternák, kaporlevél, paradicsom), kukoricakeményítő, növényi olaj, fűszerek, fekete bors aroma, színezék (riboflavin).

Mikado ételizesítő

Összetevők: só, szárított zöldség 15% (pasztinák*, sárgarépa, fokhagyma*, zellerlevél, vöröshagyma*, petrezselyemlevél, paprika, paradicsom), ízfokozó: mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukletidok; cukor, hidrolizált szójafehérje, maltodextrin, keményített növényi zsír, fűszerek (paprika, feketebors, természetes zelleraroma), élesztőkivonat, színezék: riboflavin. *kén-dioxidot tartalma.

Podravka Vegeta

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, burgonya, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

Kotányi Ételízesítő

Összetevők: jódozott konyhasó, cukor, ízfokozó nátrium-glutamát és inozin-monofosztát, sárgarépa, ***, petrezselyem, vöröshagyma, zeller, zellerlevél, bors, paradicsom, brokkoli, póréhagyma, cukkini, karfiol, ***, paprika, színezőanyag riboflavin és bétakarotin.

Tesco Univerzális ételízesítő

Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék (paszternák, sárgarépa, petrezselyem, hagyma), cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).

Szerencsére az üzletekben már kaphatóak sómentes, vegyszermentes ételízesítő fűszerkeverékek. Vásároljunk ilyet!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!