Feküdjünk lazán hanyatt a padlóra (akinek ez kényelmetlen lenne, használjon polifoam matracot, de mindenképpen kemény, stabil felületen végezzük a gyakorlatot). Lábainkat húzzuk fel annyira, hogy mindkét talpunk a padlón legyen, 20-30 centiméterre egymástól. A kezek a test mellett lazán, tenyérrel lefelé feküdjenek.
Most lélegezzünk lassan az orrunkon keresztül az alhasunkba. Tudatosan koncentráljunk a levegő útjára. Hasunk enyhén kidomborodik, hasizmaink lazák.


Mellkasunk belégzéskor maradjon mozdulatlan, ne töltsük meg levegővel. (Akinek nem megy először a levegő hasba szívása, tegyen egy könyvet a köldökére, és próbálja meg azt kizárólag a lélegzetvétellel megemelni. Pár belégzés után elsajátítható a hasi légzés technikája.)
Kis ideig tartsuk bent a levegőt, és kissé húzzuk be a hasunkat, hogy a domborulat kinyomja a mellkasunkat. Ott már ne tartogassuk, hanem préseljük vissza az alhasba, amely újra kidomborodik.Ismételjük meg ezt a mozdulatot másodszor, és ha sikerül, harmadszor is, mielőtt a levegőt lágyan kieresztenénk. Ezután vegyünk az alhasunkba néhány sima lélegzetet.
Ismételjük meg kétszer-háromszor a gyakorlatot, és ügyeljünk arra, hogy gyakorlatok között lélegezzünk néhány szokványosat is.

Végül idézzük fel magunkban, milyen érzés volt légzés közben a rekeszizmunk mozgása.