Tény, hogy egy családi házban az elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a padlón, 25%-a pedig a tetőn keresztül távozik, amennyiben nem gondoskodunk megfelelő nyílászárókról és hatékony hőszigetelésről. Súlyosbítja a helyzetet, ha a kazánunk régi, és nem felel meg a legújabb ErP előírásoknak, azaz nem energiatakarékos, vagy nem képes alkalmazkodni egy energetikai szempontból felújított ingatlan lecsökkent hőigényéhez. Ha mindezt megfordítjuk és a nyári időszakot nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy a rosszul szigetelt lakóingatlanunk igen hamar felmelegszik.
Ahhoz, hogy ezt az energia és költségveszteséget mielőbb kiküszöbölhessük, érdemes lakóingatlanunkat felméretni egy energetikai szakemberrel.

Az energia audit többszörösen megtérül

A felmérés célja, hogy feltérképezésre kerüljön lakásunk vagy házunk energetikai állapota. Ez viszonylag olcsón kivitelezhető, hiszen akár már 50 000 forintból megtudhatjuk, melyek azok a kritikus pontok, ahol a legtöbb energiát - így pénzt - veszítjük el havonta, tehát hol, és mit kell fejlesztenünk. Pénztárcánk természetesen még a legrugalmasabb korszerűsítési szándékot is nagyban behatárolja. Amennyiben a teljes korszerűsítéshez nem áll rendelkezésünkre a szükséges anyagi forrás, az audit ebben is segíthet, hiszen arra is választ ad, hogy miként ütemezzük az energetikai felújítást, a lakás mely részénél kell kezdenünk a fejlesztést.

 Részleges szigeteléssel is sokat spórolhatunk 

Mivel egy teljes korszerűsítés komoly költségekkel jár, érdemes a legfontosabb lépéssel kezdeni.
A magyar lakosság 66 százaléka - megközelítőleg 7 millió ember - él családi házban, ezért vegyünk most alapul egy 100 nm-es lakóépületet. Tegyük fel, hogy a családnak jelen pillanatban nincs büdzséje egy átfogó korszerűsítésre, ugyanakkor annyi megtakarított pénzzel rendelkezik, hogy belekezdjen az épület szigetelésének korszerűsítésébe.
Ilyen helyzetben mindenképp olyan irányt válasszunk, ahol nincs szükségünk kivitelező szakemberre, kezdjük tehát olyan területtel, ahol akár mi magunk is el tudjuk végezni a munkát.

A hőszigetelést minden esetben érdemes a tetőtérrel kezdenünk, hiszen itt költséghatékonyan és gyorsan lehet jó eredményeket elérni.
Nem lakott padlástér esetében a legelső lépés a padlásfödém szigetelése lehet.
Amennyiben a tetőteret később lakhatóvá akarjuk tenni, akkor a szarufák között és alatt érdemes hőszigetelni.

KERETES SZÖVEG: Míg a külső hőszigetelési munkálatokat - mint a homlokzat leszigetelése - jellemzően tavasztól őszig, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető. Erre elsősorban az üveggyapotot ajánljunk, tekercses vagy táblás kivitelben.
A termék kiválasztásánál elsőként az un. lambda mutatót vizsgáljuk meg: az érték minél alacsonyabb, annál jobb a hőszigetelő képessége.

 

Fontos a termék vastagsága

20 - 25 cm vastagságú szigetelőanyagot szerezzünk be. Ezt, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel tegyük fel. Ne spóroljunk az anyag vastagságán! Egyrészt a szabályok ezt írják elő, másrészt megtakarítani is csak akkor tudunk igazán, ha a jelenlegi hőszigetelési előírásokat betartjuk. Egy jó minőségű (alacsony lambda értékű) üveggyapot hőszigetelés évtizedeken keresztül biztosítja tetőterünk komfortját. Fontos tudnunk, hogy az elpazarolt energia nagy hányada a tetőfelületeken kiszökő energiából adódik. Ezért is érdemes egyszeri alkalommal, jó minőségben kivitelezni a szigetelést, mintsem utólagos javítgatásokkal bajlódni, melyek így hosszútávon - az elpocsékolt energiát is figyelembe véve - jóval nagyobb költségvonzatot fognak eredményezni.

A jó minőség elengedhetetlen 

Számos kitűnő minőségű szigetelőanyagból választhatunk, ezek között érdemes kiemelni a Knauf Insulation ECOSE® technológiával készülő környezetbarát üveggyapot termékpalettáját. Kötőanyaga glükóz alapú, nem tartalmaz hozzáadott kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt, nem szúr és nem porzik, így egészségvédelmi szempontból is előnyös.

A megfelelő szigeteléssel sokat tehetünk környezetünkért is

A korszerűsítést követően már az első fűtési szezonban is hozzávetőleg egy tonnányi szén-dioxiddal kevesebbet fogunk a légkörbe kibocsátani, ugyanis azt az adott hőmennyiséget, ami otthonunkat melegen tartja, a hatékony hőszigetelésnek hála kevesebb fosszilis energiahordozó elégetésével tudjuk majd elérni.

Hirdetés (X)
Képek: Knauf Insulation
Forrás:Zöldunió