A pajzsmirigy betegségének tünetei, melyekre érdemes odafigyelnünk!

A pajzsmirigy, a légcső, illetve a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, lepke formájú, belső elválasztású mirigy, mely a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A pajzsmirigy normális működésében sokszor léphet fel rendellenesség, anélkül, hogy a beteg észrevenné azokat.

Azonban vannak olyan tünetegyüttesek, melyeket, ha észre vennénk magunkon, érdemes elgondolkodni rajtuk, és minél előbb szakemberhez fordulni velük.

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

  • fáradékonyság;
  • túlsúly;
  • lehangoltság, kimerültség;
  • hormonháztartás zavarai;
  • izom- és ízületi fájdalom;
  • a hajszálak elvékonyodása;
  • gyakori székrekedés;
  • alvási zavarok;
  • menstruációs panaszok;

Ha a fentiekben felsoroltakat zömében észleljük magunkon, akkor lehetséges, hogy pajzsmirigy rendellenességben szenvedünk. A pajzsmirigy betegség okozta legkellemetlenebb tünet, azaz az elhízás kezelésére, létezik néhány jól bevált házi gyógymód.

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor túltengésről, ha pedig keveset, akkor alulműködésről beszélünk. Az elhízás az alulműködés esetében jelentkezik. A fentieken kívül, a pajzsmirigy betegségre jellemző még jó néhány tünet, melyek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat:

  • gyengeség;
  • a hideg nehéz elviselése;
  • étvágytalanság;
  • izomgörcsök;
  • testszőrzet elvesztése;
  • bőrszárazság;
  • fizikai és szellemi lelassulás;
  • depresszió;
  • pajzsmirigy megnagyobbodása;
  • kidülledő szemek;
  • hajhullás;
  • hajritkulás;
  • korai őszülés;
  • vérnyomás emelkedése;
  • szapora szívműködés;
  • bőr- és körömproblémák;
  • megnövekedett koleszterin szint;
  • bőséges verejtékezés;
  • hőhullámok;
  • emésztési zavarok;

Mit tehetünk? Az első és legfontosabb, hogy azonnal forduljunk szakemberhez, aki pontosan megállapítja a probléma okát és gyógyszeres kezelést javasol ennek megoldására.

Hogy megállítsuk az elhízás folyamatát, nagyon fontos a jód szervezetbe való bevitele. A jódnak nagyon fontos szerepe van a pajzsmirigy hormon, a tiroxin előállításában. Ugyancsak a tiroxin felelős a csontrendszer és az idegrendszer zavartalan működéséért is. Ennek hiánya következtében lép fel a kóros elhízás.

Melyek a legjobb jódforrások? Mivel a szervezet képtelen a jód előállítására, ezért az élelmiszerekkel kell bevinnünk azt. 

Magyarország lakosságának mintegy 80%-a jódszegény területen él, (az ivóvíz nem tartalmaz elég jódot) ezért kiemelten fontos a jód pótlása megfelelő táplálkozással.

1. Himalájai kristálysó vagy jódozott tengeri só
Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk. A jódozott tengeri sóból pedig egy teáskanálnyi fedezi a napi jódszükségletet.

2. Áfonya
Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.

3. Tej
A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.

4. Szárított tengeri alga
A tenger gyümölcsei (kagyló, rák, homár) nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az alapvető ásványi anyagot, mind közül azonban az algák a legjobb jódforrások.

5. Tengeri halak
A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.

6. Aszalt szilva
Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin.

7. Tojás
A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.

8. Joghurt
A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.

9. Burgonya
Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.

10. Eper
Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.

A jódhiány Herbáriákban és gyógyszertárakban kapható Jódaqua jódos gyógyvízzel is pótolható, mely egy 100 %-ban természetes eredetű, Sóshartyánban feltárt forráskút őstengeri eredetű gyógyvíz.