Debrecen városa az un. Hatvani-díjjal tüntette ki Dr. Fachet József orvosprofesszort, az MTA doktorát.  A nemzetközi hírű kutatót többek között a daganatos betegek immunterápiás kezelésében elért eredményeiért méltatták. Fachet professzor az elsők között fedezte fel a rákellenes gyógygomba kivonatok hatásmechanizmusát.

Fachet professzor orvosdoktori diplomáját 1959-ben szerezte Budapesten. A tumoros és endokrin betegekkel való kapcsolata ösztönözte arra, hogy a kutatói pályát válassza. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének, majd az akadémia Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének munkatársa. Kandidátusi értekezését 1973-ban védte meg. Szegeden immungenetikai osztályt szervezett. 1980-tól 2000-ig a Debreceni Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetének igazgató professzora. Kutató és oktató tevékenységét ezt követően is folytatta, egészen 2005-ig. Fő kutatási területe az immunválasz genetikai és humorális szabályozása, valamint terápiás befolyásolása.

Nemzetközi immunológiai világkongresszusok előadójaként, szekcióvezetőjeként beszámolt egy új immunmodulátor polysaccharida és később a tumor asszociált antigénnel kombinált daganat-bioterápiás törekvés elméleti és gyakorlati eredményeiről és perspektíváiról.
A hazaiak mellett számos nemzetközi tudományos társaság tagja. Munkássága új perspektívákat nyitott meg a daganatos betegek immunterápiás kezelésében. Kutatásai mellett jelentős oktató tevékenysége. Fachet professzor kutatási eredményeinek köszönhető, hogy Japánban engedélyezték az első gyógygomba alapú rákgyógyszert.
A professzor tudományos munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon mindenki számára elérhetőek a csúcsminőségű immunerősítő gyógygomba kivonatok. A szájon keresztül szedhető gyógygomba kivonatok immunerősítő, rákellenes és életminőség, ill. inzulin érzékenység javító hatásáról már számos klinikai kísérlet is napvilágot látott. Az új klinikai kísérletek is igazolták Fachet professzor kutatási eredményeit.

További információ a kutatási eredményekről és alkalmazási lehetőségekről a www.patkonyelv.hu, www.apigenin.de. Tel.: 06/30/3918080, 06/70/4231127.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!