Ha betegség lép fel az életünkben, az mindig figyelmeztetés arra nézve, hogy valamit változtatni kellene az addigi életvitelünkön: a megbetegítő szokásokat elhagyni, az egészségünket szolgálóakat kialakítani, illetve megtartani. Ilyenkor jó, ha minden életterület átgondolásra kerül.

Ebben a témában Dr. Shelton, a higiénista mozgalom elindítója egy komplex, átfogó életreformot ad az érdeklődők számára. A mozgalom alapelveiből kiderül, hogy az életreform nemcsak egy-egy speciális területtel foglalkozik, hanem a légzéstől az alváson át a táplálkozásig az élet minden területét igyekszik megreformálni. Az életreformot Dr. Shelton nem csak a saját tapasztalataira, hanem több száz, több ezer éves megfigyelésekre építve alakította ki. Ezt követve képet kaphatunk arról, hogy az élet mely területén és hogyan kell változtatnunk annak érdekében, hogy testi-lelki tisztulásunkat elősegítsük.1. Az életreform első területe a táplálkozás.

Dr. Shelton minden egyes szinttel kapcsolatban javaslatokat tesz arra, hogy mi az, amit érdemes az embernek megtennie, és mi az, amit kerülnie kell. A táplálkozás terén a legfőbb tanácsa, hogy együnk minél több nyers ételt. A napi étrend minimum fele nyers kell hogy legyen, és ezt az arányt idővel még tovább növelhetjük.
Meg kell tanulnunk az ételek helyes kombinációit is. Magas fehérjetartalmú ételt nem szabad együtt fogyasztani más magas fehérjetartalmúval (pl. gombás rántotta) mert annak rothadás lesz a következménye. Magas szénhidráttartalmú ételek keverése ugyanígy kerülendő (pl. krumplis tészta), itt a veszély azonban nem rothadás, hanem az erjedés. A magas fehérjetartalmú étel magas szénhidrát-tatalmúval együtt fogyasztva (pl. hamburger, pizza) szintén nem ajánlott: a kombináció erjedni és rothadni is fog. Egy másik fontos tanács, hogy a gyümölcsöket ne étkezés után, hanem csakis magukban fogyasszuk, hogy elkerüljük az erjedést.
Dr. Shelton arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogyasztott ételnek szobahőmérsékletűnek kell lennie, ugyanis a túl hideg, illetve a túl meleg ételek fogyasztása megnehezíti az emésztési folyamatot, és az enzimeket is tönkreteszi. Az alapos rágás fontosságát is kiemeli („Lassan rágj, tovább élsz!”).
Kerülendő a túlzott ételmennyiség elfogyasztása is. Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak akkor egyen az ember, amikor éhes. A gyomor csak akkor tud megfelelően emészteni, ha nincs teljesen „kibélelve”. Jó, ha az ember felméri, hogy mi az a mennyiség, amivel a gyomra megtelik, és ennek a harmadát fogyasztja el egy étkezés során. Nagyon fontos, hogy nem addig kell enni, amíg jól nem lakunk, hanem addig, amíg el nem múlik az éhségérzetünk.
Szintén alapszabály, hogy ne együnk, ha fáj valamink, ha rossz a hangulatunk, ha fáradtak vagy betegek vagyunk. A bélrendszer pszichoszomatikus szerv, ami azt jelenti, hogy ha nem vagyunk megfelelő érzelmi állapotban, akkor az emésztés sem tud rendesen végbemenni. Az emésztés emellett rengeteg energiát vesz igénybe, és ha az ember egyébként is fáradt, és még eszik is, átmenetileg ugyan úgy érezheti, hogy feltöltődött, egy-két órán belül azonban még mélyebb fáradtsági szintre zuhan.
Végül lényeges pont, hogy kerüljük az állati fehérje fogyasztását, ekkor ugyanis többletfehérje-bevitel jöhet létre. A felesleges fehérje megrothad a belekben, amelynek során számos savas kémhatású méreganyag keletkezik. Ezek az anyagok károsítják a bélfalat, bejutnak a vérkeringésbe, és a szervezet leggyengébb pontjain okoznak problémákat, betegségeket. Dr. Shelton a tisztán növényi étrendet javasolja az ember számára, mint az egészség és hosszú élet kulcsát.

2. A második terület, amire az életreformnak ki kell terjednie, a fizikai aktivitás.

Végezzünk testgyakorlatokat, vegyük minden nap igénybe az izmainkat, és ezeket a mozgásokat lehetőleg friss levegőn végezzük. Ha esetleg mégis lakásban végzi valaki a testmozgást, akkor fontos, hogy nyitott ablaknál tegye. Nem szabad aktívan mozogni, ha az ember fizikálisan fáradt, vagy ha éppen teleette magát. A legideálisabb mozgások az úszás, a futás, a kirándulás és a séta.

3. A testtartásunk lényegesen kihat az egészségünkre
, a jó közérzetünkre, a kiegyensúlyozott lelkiállapotra. Az egyenes gerinc elérhető és fenntartható megfelelő mozgás, torna és ülés által. Bizonyos esetekben kiropraktőr segítségét is igénybe kell venni.

4. Lényeges a megfelelő pihenés, a helyes alvás-ébrenlét ciklus is. Az egészség szempontjából az éjfél előtti két óra alvás rendkívül fontos. Azoknál, akik ezeket az órákat rendszeresen ébren töltik, már az élet delénél megjelenik az íriszben az úgynevezett „éjszakázók gyűrűje”, a pupillaszegély körüli fehéres kör. A szervezet ilyenkor nem tud rendesen regenerálódni, ugyanis éppen ez a két óra az, amelynek során a legtöbb erőt, energiát tudná az ember felvenni. Nem véletlenül mondja az ősi bölcsesség, hogy ez a két óra négy órának számít: kétszer annyit ér, mint az éjfél utáni órák. Az természetesen még rosszabb, ha valaki hajnali egyig-kettőig halogatja a lefekvést. Fontos továbbá, hogy a lefekvés előtti három órában már ne együnk, és elalvás előtt mindenképpen érdemes szellőztetni.

5. Ugyanígy az életreformhoz tartozik a helyes légzés megtanulása, légzőgyakorlatok végzése is. A hosszú kilégzés méregtelenítő hatású. A kompressziós légzés, amikor gyors lehajlás közben szívjuk be a levegőt, majd felemelkedve kifújjuk, növeli a tüdőkapacitást. Járjunk rendszeresen friss levegőre, gyakran szellőztessünk, és időnként vegyünk légfürdőt.

6. A napsütés is lényeges, a napfürdő nagyon jó hatással van az emberre. Itt nem napozásról van szó (amikor az ember több órán át fekszik a napon), hanem csak napfürdőről, ami maximum fél óráig tarthat, és mindenképpen délelőtt tíz óra előtt vagy délután négy után kell, hogy történjen. Főleg a beteg vagy fájó testrészeket érdemes kitenni a napfény gyógyító hatásának. Kerüljük a szintetikus és állati eredetű naptejeket, mert növelik a bőrrák kockázatát. Ha valaki többet tartózkodik a napon, a legjobb az, ha teljesen természetes növényi olajokkal (mandulaolajjal, avokádóolajjal) keni be a napoztatott testfelületet.

7. A vízhiány gyakori jelenség. A mai ember sok esetben nincs is tisztában azzal, hogy szomjas. Arra lett szoktatva, hogy ivás helyett egyék, vagyis sokszor olyan folyadékot kapott italként, amit a szervezet ételnek minősít (pl. kakaó, cukros szénsavas üdítő).
A vízfogyasztás egyik pozitív hatása a stresszoldás. Folyadékként a szűrt víz, a forrásvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz ajánlott. Fogyasztható még gyógytea és a száz százalékos gyümölcs- és zöldséglevek. Közvetlenül étkezés előtt, közben vagy utána nem szabad folyadékot fogyasztani, mert az felhígítja a gyomorsavat, és nehezíti az emésztési folyamatokat. Az emésztés vizet igényel, ezért étkezés előtt fél órával érdemes inni.

8. Az öltözködést tekintve javasolt, hogy lehetőleg világos színű ruhákat hordjunk. Ez nemcsak fizikális szempontból, hanem a lelkiállapot szempontjából is fontos. (Már jó ideje divatszín a fekete, amivel több gond is van, például az, hogy akadályozza a jobb és a bal agyfélteke helyes kapcsolatát.) Ezen kívül, ügyeljünk arra, hogy laza könnyed ruhákat viseljünk, a túl szoros testhez tapadó ruhák negatívan befolyásolják a bőr légzését. A ruhák tisztításához vegyszermentes öko-tisztítószereket használjunk.

9. Az érzelmek területe is az életreformhoz tartozik. Dr. Shelton szerint az embernek szüksége van olyan tevékenységre, elfoglaltságra, amit örömmel, boldogsággal végez. Keresnie kell a szép látványt, a kellemes társaságot és a jó gondolatokat. Rendszeresen végezzünk alkotó, művészi tevékenységet, használjuk a kreativitásunkat.

Mindezeken kívül – mintegy mellesleg – megemlíti, hogy kerüljük a rendszeres gyógyszerszedést. A szervezet tisztítása érdekében érdemes hetente egyszer böjtnapot tartani, negyedévente egy háromnapos böjtöt, évente egyszer pedig egy 5, 6 vagy 7 napos böjtöt.

Az életreformnak az élet minden területére ki kell hatnia. A holisztikus gyógyászatban az ember testi-lelki egészségének visszaállítása és megőrzése a cél. Dr. Shelton rendszere egyféle alternatíva a komplex életreformra.

Váradi Tibor

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!